ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χέρια της Οικονομικής Εισαγγελίας η λίστα…

στα-χέρια-της-οικονομικής-εισαγγελία-418657

Μετά από τις έντονες πιέσεις που επί της ουσίας ασκήθηκε από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη η λίστα με τους περίπου 15.000 που χρωστούν πάνω από 150.000 ο καθένας είναι στο Εφετείο.
H λίστα έχει καταρτισθεί από υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και όπως έχει δημοσιοποιηθεί περιλαμβάνει 6.500 φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα.

Από εδώ και πέρα ο εισαγγελέας θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις που προβλέπονται από το νόμο.

Δηλαδή: Αυτόφωρο για τις "προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής", στις οποίες το βεβαιωμένο χρέος που δεν έχει καταβληθεί ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Έτσι είναι βέβαιο ότι σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει ήδη δικαστική εκκρεμότητα για την οφειλή, οι υπόχρεοι για την καταβολή θα συλλαμβάνονται.

Τα συνολικά χρέη των φυσικών και νομικών προσώπων φτάνουν στα 37 δισ. ευρώ ενώ υπολογίζεται πως το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φθάνει τα 41 δισ.

Το χρέος αυτό οφείλεται στο Δημόσιο από συνολικά 900 χιλιάδες πρόσωπα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων χρωστά ποσά μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει οι συλλήψεις για φοροδιαφυγή.
Παράλληλα ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση οι ιδιώτες φοροκυνηγοί, που θα υπογράψουν συμβάσεις εξάμηνης διάρκειας και θα βοηθήσουν το υπουργείο Οικονομικών να εντοπίσει και να εισπράξει τα χρέη των μεγαλοοφειλετών.

Πρώτοι που θα ελεγχθούν οι 15.000 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ έκαστος.

Πρόκειται για περίπου 6.000 νομικά πρόσωπα που χρωστούν συνολικά 32 δισ. ευρώ και 9.000 φυσικά πρόσωπα που οφείλουν 5 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι φάκελοι άλλων 800.000 οφειλετών με χρέη έως 150.000 ευρώ έκαστος ή συνολικά 5 δισ. ευρώ.

Η αμοιβή θα είναι από 200 έως 1.000 ευρώ για κάθε υπόθεση.

Οι ιδιώτες θα εντοπίζουν συγκεκριμένα:

* Τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου ή οι συνυπόχρεοι αυτών, όπως ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στη φορολογική αρχή ή δεν έχουν μεταγραφεί.

* Τις απαιτήσεις στα χέρια τρίτων.

* Ειδικά περιουσιακά στοιχεία.

* Περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν.

* Περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του οφειλέτη.

* Εικονικές μεταβιβάσεις.

* Εικονικά βάρη, όπως για παράδειγμα σε ακίνητα.

* Τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου