ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανήσυχοι και αιφνιδιασμένοι οι Ευρωπαίοι

ανήσυχοι-και-αιφνιδιασμένοι-οι-ευρωπ-419136

Εάν οι Έλληνες πολίτες απορρίψουν τη νέα δανειακή σύμβαση σε δημοψήφισμα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεοκοπία, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου έλαβε αυτή την απόφαση χωρίς να συμβουλευθεί τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, μία κίνηση που προκαλεί «μεγάλη νευρικότητα και ανασφάλεια» σε μία ήδη ανασφαλή κατάσταση για την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση χωρίς να μιλήσει γι’ αυτήν με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του», δήλωσε.

«Είναι κάτι που φέρνει μεγάλη νευρικότητα, που προσθέτει μεγάλη ανασφάλεια σε μία ήδη μεγάλη ανασφάλεια και γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε ψύχραιμα τώρα πως θα το αντιμετωπίσουμε», προσέθεσε.

Ερωτηθείς αν μία αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα, θα σήμαινε χρεοκοπία για την Ελλάδα, απάντησε:

«Δεν μπορώ να το αποκλείσω αυτό, αλλά εξαρτάται από το πως ακριβώς θα τεθεί το ερώτημα και για τι ακριβώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες».

Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι

«Πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον της Ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαι και ο επικεφαλής Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της διενέργειας δημοψηφίσματος επί της δανειακής σύμβασης.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνουν ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Οι Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνουν ότι στη Σύνοδο της 27ης Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα συνολικό πακέτο, που περιλαμβάνει την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, τη σημαντική αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, καθώς επίσης το συντονισμό και τον έλεγχο των οικονομικών και δημοσιονομικών ζητημάτων.

«Εργαζόμαστε για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, οι οποίες είναι περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ, χωρίς καθυστέρηση» τονίζουν.

Στη συνέχεια υπογραμμίζουν ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι προκειμένου το ελληνικό χρέος να μπει σε βιώσιμη τροχιά, επετεύχθη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία προβλέπει περικοπή κατά 50% του χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή διαγραφή 100 δισ. ευρώ.

«Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης διατίθενται να συμβάλουν με 30 δισ. ευρώ στο σύνολο των μέτρων, που σχετίζονται με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θα μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Αυτή η σημαντική μείωση θα απάλυνε το βάρος των ελληνικών δημοσιονομικών και θα στήριζε την ανάπτυξη και τις πολιτικές απασχόλησης» αναφέρουν.

Και συνεχίζουν: «Λαμβάνουμε υπόψη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι η καλύτερη για την Ελλάδα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της Ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου