ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για την Ελλάδα

κρίσιμοι-οι-επόμενοι-μήνες-για-την-ελλ-419321

Κρίσιμοι θεωρούνται οι τρεις επόμενοι μήνες τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων, όσο και στο εξωτερικό, για την υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για τρεις «διαβολεμένους μήνες» περιγράφοντας τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που αναμένονται.

Άλλο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι «είναι αναμφίβολα μία θετική συμφωνία. Οι όροι της εφαρμογής της είναι όμως δυσοίωνοι. Κερδίσαμε χρόνο, αλλά το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του «να αφήσουμε τα εκλογικά σενάρια κατά μέρος και να πιάσουμε δουλειά». Αργότερα, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, μίλησε για την ανάγκη της συλλογικής προσπάθειας στο εξής.

«Θα χρειαστεί να δουλέψουμε όλοι μαζί. Σε αυτή τη διαδρομή να είμαστε όλοι μαζί» είπε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: «Μην περιμένουμε ούτε μάγους, ούτε από μηχανής θεούς να έρθουν να κάνουν τη δουλειά».

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της χώρας να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εξάλλου, όπως εκτιμούν έγκυρες οικονομικές πηγές στο Βήμα, το πείραμα της συντεταγμένης χρεοκοπίας έχει αβέβαιη έκβαση και ο αποκλεισμός από τις αγορές δεν προβλέπεται να αρθεί ούτε εύκολα ούτε γρήγορα.

Βασικό συστατικό της νέας συμφωνίας είναι η στενότερη εποπτεία από την τρόικα. Το συγκεκριμένο ζήτημα, και ειδικότερα οι αρμοδιότητες των νέων εποπτικών αρχών, αποτέλεσαν άλλωστε ένα από τα πεδία που εκδηλώθηκε με περισσότερη ένταση η ανησυχία στις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας.

Η νέα αποστολή αποτελείται από 80-100 επιτρόπους χωρισμένη σε δύο ομάδες, καταρχάς υπό τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπομπ Τράα.

Τελεσίγραφο 6 μηνών
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η συμφωνία των Βρυξελλών αποτελεί τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να βελτιώσει τις επιδόσεις της και να μην υποβάλει τους εταίρους μας στη δοκιμασία να ασχοληθούν εκ νέου μαζί της. Οι δανειστές μας είναι καθαροί στο τι και πότε το θέλουν. Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί και Τσαρλς Νταλάρα έθεσαν υποχρεώσεις και χρονοδιαγράμματα υπόψη του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ζητώντας αποτελέσματα εντός έξι μηνών.
«Μεγάλη ευκαιρία» επισήμως και «τελευταία ευκαιρία» ανεπισήμως είναι για την Ελλάδα η συμφωνία των Βρυξελλών. Αν χαθεί, μπορεί να έρθει η καταστροφή, που μπορεί να έχει και τη μορφή της… δραχμής! Και αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό ενδεχόμενο, αλλά μια καθ’ όλα ρεαλιστική προοπτική. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 θα πρέπει η Αθήνα να έχει κλείσει το deal με τις τράπεζες ώστε στις αρχές του έτους να εφαρμοστεί το «κούρεμα».

Εξαίρεση η Ελλάδα

Η συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής είναι ένα μέτρο "εντελώς μοναδικό και κατ΄εξαίρεσιν", τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στο πορτογαλικό περιοδικό Expresso.

"Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και αποτελεί εξαίρεση. Όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να μην καταφύγουν σε μια τέτοια ενέργεια", υπογραμμίζει ο Μπαρόζο.


 

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου