ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγινε σίριαλ η απόφαση για την Ελλάδα

εγινε-σίριαλ-η-απόφαση-για-την-ελλάδα-419670

 

Το «θρίλερ» σχετικά με την τύχη της Ελλάδας και το ύψος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται, καθώς χθες το βράδυ η Σύνοδος Κορυφής έληξε χωρίς συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα, με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε από την ελληνική πλευρά, να υποστηρίζουν ότι η Σύνοδος θα επαναληφθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Αιτία της εμπλοκής είναι, όπως όλα δείχνουν, η άρνηση των Τραπεζών να δεχθούν ένα βαθύ κούρεμα που θα πλησιάζει ή και θα υπερβαίνει το 70% όπως επεδίωκε η Μέρκελ και όπως εισηγούνταν το ΔΝΤ.

Είναι πιθανό οι τελικές λεπτομέρειες, με οδηγό το περίγραμμα συμφωνίας στο οποίο κατέληξε η Σύνοδος, να συζητηθούν στις επικείμενες συνεδριάσεις των Γιουρογκρούπ και Εκοφίν.

Η άρνηση των Τραπεζών οδήγησε σε διακοπή των διαπραγματεύσεων χθες το απόγευμα, για να ξαναρχίσουν μετά τις 9 το βράδυ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις συζητήσεις αναλαμβάνουν προσωπικά οι Μέρκελ και Σαρκοζί με πρόθεση, αν χρειαζόταν, οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονταν όλο το βράδυ.

Η ελληνική πλευρά παρακολουθούσε μέχρι αργά το βράδυ τις εξελίξεις ανήμπορη να παρέμβει ή να τις καθορίσει, αγωνιώντας για το τελικό αποτέλεσμα.

Η ευρωζώνη θέλει να "πειθαναγκάσει" τις τράπεζες να δεχθούν κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό άνω του 50% σε εθελοντική βάση, ώστε η απομείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών τίτλων να μη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

Όπως αναφέρει πηγή του Αθηναϊκού Πρακτορείου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαπραγματευτούν οι ίδιοι με τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας προκειμένου να τις πείσουν να αποδεχθούν ζημιές της τάξης άνω του 50%.

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και τρίτη Σύνοδος το σαββατοκύριακο, η 15η συνολικά τους τελευταίους 21 μήνες που ξέσπασε η κρίση χρέους, ενδεχόμενο που αφήνουν ανοικτό με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι!

Σύμφωνα με το euobserver.com, η ιδέα της σύγκλησης και τρίτης Συνόδου Κορυφής, εν μέρει λειτουργεί και ως «φόβητρο» για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.

Επί του παρόντος η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι έχει ληφθεί απόφαση για τη διεξαγωγή τρίτης συνόδου κορυφής την επόμενη Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

"Δεν το ξέρουμε ακόμη. Μην βιάζεστε, περιμένετε", απάντησε από τις Βρυξέλλες συνεργάτης του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφασίσει να επαναλάβουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους το επόμενο σαββατοκύριακο.

Γενικό περίγραμμα

Από τις διαθέσιμες πληροφορίες διαφαίνεται η πιθανότητα να έχει καταλήξει η Σύνοδος σε ένα γενικό περίγραμμα λύσης, το οποίο θα θέτει ένα στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους είτε με τη διατύπωση ότι πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020 (την οποία χρησιμοποίησε η κυρία Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο) είτε με ακόμη γενικότερη διατύπωση, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για ένα τέτοιο "κούρεμα" σε εθελοντική βάση. Η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έβαλε νερό στο κρασί της και δέχεται να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μετά τη Σύνοδο για διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών από νωρίς είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δέχονταν «κούρεμα» άνω του 50%.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι ο επικεφαλής της ιταλικής UniCredit Φεντερίκο Γκιτσόνι δήλωσε ότι ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 40-50% θα ήταν αποδεκτό.

Ταυτόχρονα πηγές της ίδιας εφημερίδας από τις Βρυξέλλες εμφανίζουν τους Ευρωπαίους συναινετικούς σε λύση για κούρεμα «τουλάχιστον 50%».

Την ίδια εκτίμηση επιβεβαιώνει η δήλωση του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ότι «το κούρεμα μεταξύ 40% και 50% αποτελεί μέρος των συζητήσεων».

Ο επικεφαλής του IIF εμφανίστηκε διαλλακτικότερος σε σχέση με την αρχική επιμονή για κούρεμα 40% προτείνοντας μείωση κοντά στο 45%.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διέψευσε νωρίτερα τις πληροφορίες του Bloomberg για διακοπή των συζητήσεων με τους τραπεζίτες, προέβλεψε ότι οι συζητήσεις «θα καταλήξουν πιθανότατα στο 50%».

Προσχέδιο συμφωνίας

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι επρόκειτο να παρουσιάσουν στις τράπεζες και στην ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup (συμβούλιο υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης) ένα σχέδιο που εδράζεται στους εξής τέσσερις πυλώνες:

1. Κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 60%, με τη φιλοδοξία να συμπιεστεί το συνολικό χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ,

2. Αύξηση του προγράμματος δανειοδότησης της ελληνικής οικονομίας στα 130 δισ. ευρώ (από 109 που είχε συμφωνηθεί να διοχετευθούν στην Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου)

3. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας επιμηκύνεται χρονικά, με παράλληλη αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εσόδων που προσδοκάται να εισρεύσουν στα ταμεία. Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει αποκρατικοποιήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 (ενώ η αρχική απόφαση ήταν για υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015),

4. Κατά πληροφορίες, η νέα συμφωνία δεν θα υπόκειται στο αγγλικό αλλά στο ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω η "φιλοδοξία" των δανειστών της Ελλάδας να βάλουν στο χέρι τη δημόσια περιουσία αποκτώντας εμπράγματα δικαιώματα ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια.

Δήλωση του Γ. Παπανδρέου

Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις που θα δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα και στην κρίση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ότι πρόκληση της Συνόδου είναι να σωθεί το ευρώ και να διασφαλιστούν τα κοινά ιδεώδη στην Ευρώπη. «Το ζητούμενο είναι η ειρήνη και η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, καθώς και η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη χωρίς προκαταλήψεις για τους λαούς μας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπει μια τάξη, να καταστεί η οικονομία βιώσιμη και ισχυρή και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για το λαό και τη χώρα.

«Τώρα είναι η ώρα για την ευρωπαϊκή ηγεσία συλλογικά να λάβει αποφάσεις για να τερματιστούν οι αβεβαιότητες και η κρίση» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι πρέπει «να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το καλύτερο μέλλον, την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών στην Ευρώπη».

Στη Σύνοδο Κορυφής προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με την κυβερνητική επιτροπή.

Ο κ. Παπανδρέου έλαβε την απόφαση στις Βρυξέλλες, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά και την έγκριση της επέκτασης του EFSF από τη γερμανική Βουλή.

Ένας πρώτος κύκλος ενημέρωσης υπουργών από τον πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο έγινε το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι μεταδίδουν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Κριτική από τη Ν.Δ.

Σε «λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς» απέδωσε τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες γύρω από την διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μη δεχθεί «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας».

«Τα όσα διαδραματίζονται ερήμην του πρωθυπουργού» πρόσθεσε «είναι εκείνα που η κυβέρνηση διακήρυσσε πως ήθελε να αποφύγει, παίρνοντας διαδοχικά πακέτα επώδυνων μέτρων. Αναμένουμε να δούμε εάν η όποια ελάφρυνση χρέους, θα μας επιστρέψει -τουλάχιστον- εκεί που ήμασταν (από πλευράς χρέους και τόκων) το 2009 και πριν αρχίσουν όλες αυτές οι θυσίες. Επίσης, αναμένουμε να δούμε τον τρόπο διασφάλισης της ρευστότητας για την οικονομία μας και των ασφαλιστικών μας ταμείων».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε επίσης ότι «και ασφαλώς ζητάμε από την κυβέρνηση να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και να μην δεχτεί καν οποιαδήποτε συζήτηση για εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου