ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι από ΣΕΒ για το «κούρεμα»

καμπανάκι-από-σεβ-για-το-κούρεμα-420010

Ενα κούρεμα της τάξης του 50% ή περισσότερο, που προτείνεται και διερευνάται τούτες τις ημέρες από διάφορους κύκλους, θα έχει μικρή επίπτωση στην απομείωση του καθαρού ελληνικού χρέους -όχι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου- ενώ θα έχει επαχθείς συνέπειες για την εθνική οικονομία -την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την προσωπική περιουσία των Ελλήνων πολιτών».
Με τη δραματική αυτή προειδοποίηση που στηρίζεται στα στοιχεία εμπεριστατωμένης μελέτης ο ΣΕΒ παρενέβη παρουσιάζοντας τις θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει σκληρή μάχη.

Όπως επισημαίνεται τυχόν κούρεμα του ελληνικού χρέους πάνω από 50% εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα «θα αποτελέσει, σκληρή δοκιμασία για τη σταθερότητα του πανευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος και η ήδη σοβούσα ύφεση και κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρώπη θα λάβει ανησυχητικές διαστάσεις».

 
«Μέχρι και την ύστατη ώρα, η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη για να αποτρέψει το σενάριο ενός κουρέματος του χρέους που θα αποκλίνει πολύ από τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Ένα κούρεμα της τάξης του 50% θα κάνει μεγάλο κακό στην Ελλάδα και θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη. Η έξοδος από την κρίση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, προϋποθέτει έμπρακτες αποδείξεις Ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης καθώς και κατανόησης των κοινωνικών προβλημάτων που έχουν ήδη δημιουργηθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».
 
Σε σχετική μελέτη που εκπόνησε ειδική ομάδα εργασίας με πρωτοβουλία του ΣΕΒ προτείνονται λύσεις και πρόσθετες διευθετήσεις που προσδίδουν ευνοϊκότερα αποτελέσματα για την Ελλάδα -πάντα με βάση την ομόφωνη ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου και καταλήγει ως εξής «Εάν η Ελλάδα συρθεί σε αποφάσεις με μεγάλες αποκλίσεις από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου κινδυνεύει να υποστεί δραματικές συνέπειες. Το καθαρό όφελος δεν θα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο καθαρό όφελος των πιο ήπιων λύσεων που βασίζονται στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ θα υπάρξουν σημαντικές παράπλευρες συνέπειες, όπως η σημαντική μείωση του εγχώριου ΑΕΠ, η απομείωση των αξιών κινητής και ακίνητης περιουσίας και ο στραγγαλισμός του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας».
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου