ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα»… 50% εξετάζει η τρόικα

κούρεμα-50-εξετάζει-η-τρόικα-420094

Πράσινο φως για την 6η δόση στην Ελλάδα ενέκρινε τo Eurogroup, αναμένοντας την εκταμίευσή της στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στο μεταξύ σε «δύο ημίχρονα» αναμένεται να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος , στις δύο Συνόδους Κορυφής που ακολουθούν Κυριακή και Τετάρτη. Την ίδια ώρα η τρόικα φαίνεται ότι ήδη έχει επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια, εκτιμώντας ως πιο εφικτό αυτό που προτάσσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους πάνω από 50% για να είναι βιώσιμο.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ένα «θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης» του πολυνομοσχεδίου όπως τόνισε.

Νοέμβριο η 6η δόση…

Το συμβούλιο του Eurogroup επανέλαβε επίσης την Παρασκευή τη δέσμευσή των Βρυξελλών για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, σημειώνοντας πως σε αυτό θα προβλέπεται «ο κατάλληλος συνδυασμός πρόσθετης χρηματοδότησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα».

Η εκταμίευση της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναφέρει το ανακοινωθέν, «αναμένεται στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου, υπό την έγκριση του συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση και ότι οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, και «χαιρετίζει τις σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης και τις οποίες κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα της επιτρέψουν να πετύχει τους στόχους για το 2012».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν ιδιαίτερα την «ικανοποίησή τους για τα μέτρα τα οποία ενέκρινε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο», καλώντας επίσης την Αθήνα να σημειώσει «περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρέθηκαν την Παρασκευή οι εκθέσεις της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η έγκριση της δόσης, μετά και το «δειλό ναι» της τρόικας, θεωρείτο αναμενόμενη -δυσκολότερο σημείο όμως είναι τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που εκτιμάται ότι θα γίνει με αναθεώρηση του υπάρχοντος PSI.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 21 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής.

Οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας ίσως είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Βενιζέλος: «Οι μεγάλες θυσίες είναι η βάση για τη δόση»

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές».

«Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του» συνέχισε ο υπουργός.

«Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα», κατέληξε ο Ευ. Βενιζέλος.

Κούρεμα… πάνω από 50%

βλέπει η τρόικα

Στο μεταξύ σε χρέος ελάχιστα πάνω από το 120% επί του ΑΕΠ το 2020 θα οδηγούσε ένα «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα, φέρεται να εκτιμά η τρόικα στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η έκθεση, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, υποστηρίζει ότι για να μειωθεί το χρέος κάτω από 110% επί του ΑΕΠ, θα έπρεπε το κούρεμα είτε να ξεπεράσει το 60% είτε να γίνει με ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις από την πλευρά των ιδιωτών.

«Δεδομένης της καθυστέρησης στην πρόσβαση στις αγορές, διατηρούνται οι ανάγκες χρηματοδοτικής στήριξης σε μεγάλη κλίμακα, η οποία υπολογίζεται σε 114 δισ. ευρώ» αναφέρει το κείμενο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το χρέος, θα ήταν απαραίτητη μία ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα.

Προσθέτει μάλιστα πως «για παράδειγμα, μείωση κάτω από το 110% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θα χρειαζόταν απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τουλάχιστον της τάξης του 60% ή/και με ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις από την πλευρά της επίσημης (κρατικής) χρηματοδότησης».

Σε δύο ημίχρονα

οι αποφάσεις

Την Τετάρτη θα γίνει η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τον EFSF και το ελληνικό χρέος.

Ο πρόεδρος της ΕΕ ανακοίνωσε πως η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής παραμένει η ίδια. Τη νέα σύνοδο, ως προπαρασκευαστική της οποίας θα λειτουργήσει η συνάντηση της Κυριακής, είχαν «προαναγγείλει» τις προηγούμενες ημέρες Μέρκελ και Σαρκοζί -δίνοντας τροφή στις ανησυχίες πως παραμένει η διάσταση Βερολίνου και Παρισιού σε κεντρικά ζητήματα.

Το ζήτημα της κρίσης στην ΕΕ, και οι διαφαινόμενες διαφωνίες, βρέθηκε επί τάπητος και σε τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Σαρκοζί, Κάμερον και Μπ. Ομπάμα το βράδυ της Πέμπτης. Λονδίνο και Ουάσινγκτον ανησυχούν για τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία που μπορεί να προκαλέσει η κρίση στην Ευρωζώνη, πιέζοντας για αποφασιστικά βήματα για την επίλυσή της.

Η Αθήνα προσέρχεται στις Βρυξέλλες στοχεύοντας σε κινήσεις με αφετηρία τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που θα διασφαλίζουν ελάφρυνση του βάρους του χρέους και την στήριξη της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Ελλάδα θα κινηθεί σε πέντε άξονες ώστε να εξασφαλιστούν αποφάσεις που θα κτίζουν πάνω στο «κεκτημένο» της 21ης Ιουλίου.

Οι άξονες αυτοί αφορούν την στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ευρωπαϊκές αποφάσεις με αφετηρία τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου -νέο πακέτο και διευκόλυνση στην αποπληρωμή χρέους- μαζί με «ελάφρυνση» του βάρους, διασφάλιση της ομαλότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κινήσεις που στοχεύουν στην στήριξη της ανάπτυξης.

Ο Γ. Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα Σάββατο για τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Χερμάν βαν Ρομπάι.

Στις 10:15 το πρωί της Κυριακής, ο Γ. Παπανδρέου θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής, της οποίας θα προηγηθεί συνάντηση Αρχηγών κρατών-κυβερνήσεων με τον πρόεδρο της ΕΕ. Οι εργασίες της Συνόδου θα διακοπούν στις 13:00 και θα συνεχιστούν στις 16:00 το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου οι εργασίες θα λήξουν επισήμως στις 19:15, και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου