ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γερμανικός εκβιασμός στην Ελλάδα

νέος-γερμανικός-εκβιασμός-στην-ελλάδ-420326

Γερμανικά καπρίτσια από την Μέρκελ απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας. Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Reuters η Deutsbank εξετάζει συμβιβαστική πρόταση για κούρεμα το χρέους μέχρι 40% χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Ειδικότερα την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το ελληνικό χρέος, μία πρόγευση ωστόσο των παλινωδιών της Γερμανίας αποτελεί η δήλωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας: "Όνειρο είναι μία οριστική λύση την Κυριακή στη Σύνοδο". Στο ίδιο μήκος και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών  Σόιμπλε που διαμήνυσε προς Ελλάδα: Η αλληλεγγύη έχει και τα όριά της" και ξεκαθάρισε στο Reuters ότι η οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για εκβιαστική στάση της Γερμανίας στις πλάτες των πολιτών της ευρωζώνης και κυρίως των ελλήνων πολιτών παρά τις φωνές που πληθαίνουν παγκοσμίως για μία τελεσίδικη απόφαση για την ευρωπαϊκή κρίση. Χθες πάντως αργά το βράδυ, σύμφωνα με το Reuters η Deutsbank εξετάζει συμβιβαστική πρόταση για κούρεμα το χρέους μέχρι 40% χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Προάγγελος του nein

 
Την ώρα που στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης άπαντες ασχολούνταν  με την έκκληση μιας πλειάδας ειδικών  αναλυτών, τις απόψεις των οποίων φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για ανάληψη άμεσης δράσης, ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, Στέφεν Σέιμπερτ, χαρακτήριζε, ούτε λίγο – ούτε πολύ, αιθεροβάμονες όσους πιστεύουν πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης!

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε "όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν" τα σενάρια περί συνολικής λύσης στην κρίση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής!  Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, που μιλώντας στο Reuters τόνισε πως η οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.

Κι όλα αυτά την  ώρα που οι αναλυτές τονίζουν πως  είναι αναγκαίο, μέχρι τη σύνοδο των G20 στις Κάννες στις 3-4 Νοεμβρίου, η ΕΕ να έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διάσωσης, «αρκετά ηχηρό ώστε να διασφαλίζει πως τα χρηματοοικονομικά προβλήματα συγκεκριμένων χωρών δεν θα επιφέρουν κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ίσως χειρότερη από την καταστροφή του 2008».

Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνον εάν η Ευρώπη «καθιερώσει  μια δυναμική γραμμή πυρός», επισημαίνει  το Bloomberg, προσθέτοντας πως τα … κεφάλαια που θα διατεθούν αποτελούν το καλύτερο «εχέγγυο» αντιμετώπισης  της κρίσης. Κεφάλαια που υπολογίζονται  σε τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Στην ανάλυσή του  το πρακτορείο τονίζει πως οι Ευρωπαίοι  ηγέτες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής  να «πείσουν» τις αγορές για τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν στη  ρίζα του το πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη. Και για να το πράξουν πρέπει να … «εξαφανίσουν την αίσθηση ότι κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, και κυρίως η Ελλάδα, μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να παράσχουν μια ρεαλιστική εικόνα για το πόσες ευρωπαϊκές τράπεζες θα καταρρεύσουν σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης και τέλος να παράσχουν χρηματοοικονομικές εγγυήσεις αρκετά μεγάλες ώστε να πείσουν τις αγορές ότι η κρίση δεν θα μετακυλήσει σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες».

Ειδικά πάντως όσον αφορά στην τελευταία αυτή παράμετρο, της ανάγκης για περαιτέρω  ενίσχυση της δημοσιονομικής και  πολιτικής συνοχής της Ευρωζώνης, ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που… παραδέχτηκε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «ίσως αναγκαστεί να αλλάξει τις συνθήκες της για να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων». 

 
Πυρετός διαβουλεύσεων
Οι διαβουλεύσεις για τη μείωση του χρέους συνεχίζονται, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο οικονομικών. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες στον καθορισμό του ύψους του κουρέματος και με τις τράπεζες αλλά και τους Γάλλους. Σίγουρο είναι ότι ολοκληρωμένο σχέδιο δεν θα υπάρχει μέχρι την Κυριακή, παρά μόνο κάποιες βασικές αρχές ίσως με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.

Το Βερολίνο δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι με το σχέδιο που μαγειρεύεται θα λυθεί μέσα σε μία νύχτα το ελληνικό πρόβλημα. Πιστεύουν ότι αν δώσουν μία οριστική λύση το σαββατοκύριακο αυτό θα χαλάρωνε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Με απλά λόγια δεν μας έχουν ακόμα εμπιστοσύνη!

Στροφή υπήρξε σήμερα και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέχρι τώρα υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις από την Μπούντεσμπανκ, ωστόσο σήμερα η αντιπρόεδρός της δήλωσε: “Η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να είναι μία λύση”.

 

Ένα «συμβιβαστικό» σχέδιο εξάλλου για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 40% και μάλιστα χωρίς την ουσιαστική μεταβολή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου προτείνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank!

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters οι ειδικοί της κορυφαίας γερμανικής εμπορικής τράπεζας, κατέληξαν σε ένα είδος «οδικού χάρτη» για το πώς μπορούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να διαχειρισθούν τις απώλειες που θα δεχθούν από την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους. Και σκοπεύουν να θέσουν το σχέδιό τους υπόψη των Ευρωπαίων πολιτικών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της Deutsche Bank εκτιμούν πως ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να δρομολογηθεί είτε με μείωση του κουπονιού, είτε με επέκταση της διάρκειας των νέων ομολόγων και τέλος με μείωση του αρχικού κεφαλαίου. Θέτουν μάλιστα και παράδειγμα εργασίας σύμφωνα με το οποίο μια μείωση του κουπονιού των ελληνικών ομολόγων κατά 1% και παράταση της διάρκειας αποπληρωμής τους κατά 10 χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε ένα «κούρεμα» της τάξης του 40%.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, έγκειται στο ότι αποκλείει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, ενώ παράλληλα διατηρεί το σκέλος της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου σύμφωνα με την οποία τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το διεθνές και όχι το ελληνικό δίκαιο. Εφόσον αυτό το σχέδιο «PSI 2», όπως το ονόμασαν, προκριθεί, σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα οδηγήσει σε μια αξιοπρεπή «λύση», θα αποτρέψει μια εκτός ελέγχου χρεοκοπία και κατ’ επέκταση κάθε κίνδυνο μετάστασης της κρίσης. Το κυριότερο, όπως διατείνονται οι Γερμανοί, «θα δώσει χρόνο στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία για να διαχωρίσουν τις οικονομίες τους από την ελληνική»!

Πέραν αυτών, είναι προφανές πως αυτό το σχέδιο που «περιορίζει» το haircut του ελληνικού χρέους στο 40% – συνεπώς πολύ χαμηλότερα από το 50 με 60% που προωθεί μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση – είναι πολύ πιο κοντά στις απαιτήσεις της γαλλικής κυβέρνησης, που επ΄ ουδενί δεν θέλει να συναινέσει σε ένα «βαθύ κούρεμα» με τις ανάλογες δραματικές επιπτώσεις στις μεγάλες – και πολύ εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος – γαλλικές τράπεζες!

 
 
Εκτός ευρώ, λέει ο Ρουμπινί
Τουλάχιστον στο 40% εξάλλου  εκτιμά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Προβλέπει μάλιστα ότι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια είναι αναπόφευκτη η έξοδος από την Ευρωζώνη άλλων 2 χωρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Roubini, δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης στη διάρκεια των επόμενων 6 μηνών.

Για την Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός οικονομολόγος προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει ούτε τώρα συντονισμένη λύση στην κρίση χρέους, τονίζοντας με έμφαση ότι "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απογοητεύσουν τις αγορές".

Αναφερόμενος στον EFSF, ο Roubini εκτιμά ότι οι διαθέσιμοι πόροι του στην τρέχουσα συγκυρία (440 δισ. ευρώ) δεν είναι επαρκείς. Μάλιστα, επισημαίνει ότι σε 2-3 μήνες ο EFSF θα έχει ξεμείνει από κεφάλαια.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου