ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώτατος μισθός 2.200 ευρώ με το μισθολόγιο

ανώτατος-μισθός-2-200-ευρώ-με-το-μισθολόγι-421275

Τέλος στα σενάρια που διακινούνται για το ελληνικό χρέος έβαλε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αυτές και μόνο αυτές, καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε».

«Πρέπει εμείς να είμαστε συνεπείς σε αυτό το πλαίσιο» συνέχισε, ενώ χαιρέτησε τη «γενναία», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την ρύθμιση του τέλους στα ακίνητα.

«Μακάρι να έδειχναν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις την ίδια υπευθυνότητα» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται κανένας να εκμεταλλεύεται τον πόνο του λαού και να αναμοχλεύει πάθη.

«Και αυτοί κρίνονται. Κρίνονται από την ιστορία και κρίνονται και από τον ελληνικό λαό. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι, ανέξοδες κουβέντες και μαγικές λύσεις, δεν είναι αυτά τα οποία θα πάνε τη χώρα μπροστά. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία για να προχωρήσουμε το σχέδιό μας».

Εμπόδια για την εφεδρεία

Την Κυριακή θα συζητηθεί τελικά το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αξεπέραστα συνταγματικά προβλήματα, ειδικά για την εφαρμογή του μέτρου στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς προσκρούει στις διατάξεις περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Στο χθεσινό υπουργικό, συζητήθηκε το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Στα 2.200 ευρώ μειώνεται ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο, χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας, βάσει των στοιχείων που -σύμφωνα με πληροφορίες- παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στο Υπουργικό Συμβούλιο, για το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από 1η Νοεμβρίου 2011.

Αντίθετα, στα 780 ευρώ -από 711 που είναι σήμερα- αυξάνεται ο βασικός κατώτατος μισθός του Δημοσίου, για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να προσεγγίσει το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι μαζί με τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας, ο ανώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 2.700 ευρώ το μηνά. Γεγονός, που σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες που θα κυμαίνονται ως και 1.500 ευρώ το μήνα.

Το μισθολόγιο

Με βάση τα προαναφερθέντα συνεπάγεται, όπως εξήγησε ο υπουργός, ότι το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις, για το 78% δεν θα αλλάξει κάτι, ενώ για το 7,5% θα υπάρξει μικρή αύξηση.

Και επειδή οι απώλειες για τα λεγόμενα ρετιρέ του δημοσίου μπορούν να φτάσουν, όπως προαναφέρθηκε, μέχρι και 1.500 ευρώ μηνιαίως υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει τουλάχιστον σταδιακά.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους υπαλλήλους ο μισθός των οποίων θα μειωθεί από 25% και πάνω, εξετάζεται το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σταδιακά.

Ναι στις αποδείξεις

Υπέρ των προωθούμενων ρυθμίσεων για τις αποδείξεις και την καταπολέμηση της φορδιαφυγής τάχθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

«Όποιος έχει καθαρά εισοδήματα δεν θα πρέπει να φοβάται τίποτα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διευκρίνισε επίσης ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα φορολογηθούν οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών».

Εξήγησε ακόμη πώς επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τη δήλωση των καταθέσεων, των ακινήτων και των άυλων περιουσιακών στοιχείων κάθε πολίτη, ώστε να είναι γνωστή η περιουσιακή κατάστασή του και το συνολικό εισόδημά του.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει αναδρομικός έλεγχος στις περιπτώσεις στις οποίες θα υπάρξουν αποκλίσεις περιουσιακών στοιχείων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε την επιλογή αυτή της κυβέρνησης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως «τη μητέρα των μαχών».

Αποδοκιμάζει η Ν.Δ.

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, κάνοντας λόγο για «μπουλούκι ατάκτων σε κατάσταση πανικού». Έφερε δε σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα το χαράτσι στα ακίνητα, τις αποδείξεις και την εργασιακή εφεδρεία.

Σχολιάζοντας το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «διαφωνούν, συγκρούονται, αλληλοϋπονομεύονται, ενώ οι αντιπρόεδροι αλληλοϋποβλέπονται».

Έφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου και τα όσα είπε για το χαράτσι στα ακίνητα.

«Ο κ. Πάγκαλος ουσιαστικά δήλωσε ότι προσχωρεί στο κίνημα δεν πληρώνω» και προκάλεσε τον κ. Βενιζέλο αν δεν καταβάλλει το χαράτσι στα ακίνητα να τον συλλάβει και να τον πάει φυλακή.

«Ήταν μία σύγκρουση καπετάνιων στο μπουλούκι των ατάκτων, ήταν υποκίνηση ανταρσίας ή ήταν ειρωνεία στους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά;» αναρωτήθηκε.

Μίλησε και για τα όσα έγιναν με τις αποδείξεις που όπως είπε αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού και αποκαλύπτουν την έκταση της γονατογραφίας και της έλλειψης σεβασμού στον πολίτη. Άλλα ανακοίνωσε προχθές ο κ. Βενιζέλος άλλα εξήγγειλε χθες το μεσημέρι και εντελώς άλλα τέσσερις ώρες αργότερα.

Κλιμακώνοντας την επίθεση στον κ. Βενιζέλο ανέφερε ότι είναι ο υπουργός που έκανε την συμφωνία φιάσκο με την Φινλανδία: «είναι ο υπουργός που έκανε την μπλόφα φιάσκο με την Τρόικα, είναι ο υπουργός που είπε ψέματα στην Θεσσαλονίκη, είναι ο υπουργός του είπα-ξείπα για το αν μπορούν να χρησιμοποιούνται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ σαν φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, είναι ο υπουργός που άλλα λέει για τις αποδείξεις το πρωί και άλλα το βράδυ.»

Έκλεισε λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου