ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσια μέτρα απαιτούνται το 2012

διπλάσια-μέτρα-απαιτούνται-το-2012-421641

Στο 8,1% του ΑΕΠ «κλειδώνει» για φέτος το δημόσιο έλλειμμα σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που καταθέτει αύριο η κυβέρνηση, βάζοντας πλέον στόχο για μείωσή του σε 6,5% ως το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις που είχε με την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι ξένοι ελεγκτές συμφώνησαν ότι, παρά τα πρόσθετα μέτρα όπως το ειδικό τέλος ακινήτων, το έλλειμμα φέτος θα πρέπει να κλείσει στο 8,1% (αντί 7,6% που υπολογιζόταν αρχικά) επειδή το ΑΕΠ μειώθηκε δραστικά λόγω της μεγαλύτερης από το προσδοκώμενο ύφεσης και, ως εκ τούτου, θα είναι μεγαλύτερο ως ποσοστό του, αν και σε απόλυτα νούμερα το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει τις προβλέψεις (18-19 δισ. ευρώ για φέτος).

Με αυτά τα δεδομένα, η δραματική ύφεση φέτος «εξαφάνισε» θυσίες 1 δισ. ευρώ αφού, αν δεν υποχωρούσε το ΑΕΠ, το έλλειμμα θα ήταν 7,6% με τα νέα μέτρα και δεν θα απαιτούντο πρόσθετα.

Με «γραμμή εκκίνησης» για τη νέα χρονιά το 8,1%, το προσχέδιο που θα παρουσιάσει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο θα έχει ελαφρώς προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ύφεσης που θα αποτιμάται σε 2,0%-2,5% του ΑΕΠ για το 2012. Ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται ακόμα ικανό να ανακόψει τα αρνητικά ρεκόρ ύφεσης, που έφτανε στο 7% στο β΄ τρίμηνο του 2011 και τώρα τείνει να φτάσει ίσως και στο 10%.

Έτσι η κυβέρνηση, για να μειώσει το έλλειμμα στα 15 δισ. ευρώ -από περίπου 18 δισ. φέτος- θα χρειαστεί σχεδόν διπλάσια μέτρα και ακόμα μεγαλύτερες θυσίες

Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 8,5% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των νέων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες. Ετσι, καλεί κυβέρνηση και τρόικα να «χαλαρώσουν» τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και να ενισχύσουν τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη και να ανακοπεί ταχύτερα η ύφεση που βιώνει η Ελλάδα.

Σε έκθεσή του με θέμα το εάν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, επί της ουσίας το IIF απαντά ότι αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη. Μάλιστα, προτείνει σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ να προχωρήσουν σε μία πιο εμπροσθοβαρή καταβολή των δανείων προς την Ελλάδα, χωρίς να αυξηθεί το συνολικό ποσό, με στόχο να κατευθυνθούν πόροι στην οικονομία πιο γρήγορα.

Το Ινστιτούτο σημειώνει τις αποκλίσεις στα έσοδα και τις δαπάνες και εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο κατά περίπου 2 δισ. ευρώ από ό,τι αρχικώς προβλεπόταν.

7,6 δισ. νέοι φόροι

Οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν πρόσθετους φόρoυς 7,6 δισ. για τα εισοδήματα του 2011. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται στο Δημόσιο από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσουν να πληρώνονται μέχρι και την άνοιξη του 2012. Από το ποσό των 7,6 δισ. που αφορούν τέλη, εισφορές και επιβαρύνσεις στην άμεση φορολογία, περίπου τα 4,5 δισ. θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2011 και τα υπόλοιπα στον προϋπολογισμό του 2012. Για φέτος οι επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των φορολογουμένων είναι: 2,4 δισ. από το ειδικό τέλος ακινήτων, 1,5 δισ. από έκτακτες εισφορές και τέλος επιτηδεύματος, 2,35 δισ. από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Περί τα 600 εκατ. από τις αποδείξεις του 2011 και 220 εκατ. από τα τεκμήρια διαβίωσης. Στα 100 εκατ. το όφελος από τα τέλη κυκλοφορίας. Στα 450 εκατ. από τις φοροαπαλλαγές, ενώ επιβαρύνσεις θα υπάρξουν από τους συντελεστές ΦΠΑ, ΕΦΚ και της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου