ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγίες του ΕΦΚΑ για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου από φυσικές καταστροφές

οδηγίες-του-εφκα-για-τη-χορήγηση-σύντα-321003

Με εγκύκλιο ο ΕΦΚΑ δίνει οδηγίες για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου από φυσικές καταστροφές.

Αυτή η συνταξιοδοτική παροχή χορηγείται αντί της σύνταξης των διατάξεων του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016 και ισούται με ποσό ίσο προς τη σύνταξη που θα δικαιούτο ασφαλισμένος ή που χορηγείτο σε συνταξιούχο, διευκρινίζει ο ΕΦΚΑ.

Ποιες συντάξεις αφορούν οι διατάξεις

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι διατάξεις που θεσπίστηκαν για τη συνταξιοδοτική προστασία των προσώπων τα οποία έλκουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από ασφαλισμένο ή συνταξιούχο του ΕΦΚΑ που απεβίωσε, λόγω φυσικής καταστροφής, ισχύουν για θανάτους που επέρχονται μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Αυτή η σύνταξη χορηγείται αντί εκείνης των διατάξεων του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016 και ισούται με ποσό ίσο προς τη σύνταξη που θα δικαιούτο ασφαλισμένος ή που χορηγείτο σε συνταξιούχο, κατά παρέκκλιση των εν λόγω διατάξεων. Εξακολουθούν, όμως, να ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό περί κατώτατου ποσού σύνταξης, αναφέρει η εγκύκλιος. Επίσης, όταν στη σύνταξη συμμετέχουν περισσότερα του ενός πρόσωπα, το ποσό που δικαιούνται επιμερίζεται κατά ποσοστό 50% για τον εν ζωή σύζυγο και κατά ποσοστό 50% στα τέκνα κατ’ ισομοιρία.

Για να χορηγηθούν αμέσως στους δικαιούχους αυτές οι συντάξεις- είτε έχει εκδοθεί η απόφαση για σύνταξη λόγω θανάτου είτε όχι- οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων θα πρέπει να ακολουθήσουν αντιστοίχως ειδική διαδικασία, για την οποία θα λάβουν τεχνικές οδηγίες από την ομάδα έργου συντάξεων του ΕΦΚΑ, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες συντάξεων θα πρέπει να παραλαμβάνουν τις σχετικές αιτήσεις για την απονομή σύνταξης, λόγω θανάτου από φυσική καταστροφή και, εάν είναι εφικτό, να επιληφθούν οίκοθεν αυτών των υποθέσεων, προκειμένου να τροποποιηθεί η απόφαση συνταξιοδότησης που έχει εκδοθεί με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου