ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δυσάρεστη» ανατροπή στα ενοίκια στην Αθήνα – Τι νοικιάζεται με 500 ευρώ

δυσάρεστη-ανατροπή-στα-ενοίκια-στη-332595

Ραγδαία αύξηση καταγράφουν τα ενοίκια κατοικίας στην Αθηνά την τελευταία τριετία με αποτέλεσμα αυτά να έχουν ξεφύγει σημαντικά σε σχέση με το μηναίο εισόδημα ενός εργαζόμενου. Τα σπίτια στο κέντρο της πόλης γίνονται απλησίαστα για μια τυπική οικογένεια καθώς ακόμη και με 500 ευρώ τον μήνα δύσκολα βρίσκει κανείς διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr το μέσο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα ανά τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται το γ’ τρίμηνο του 2019 στα 9,23 ευρώ από 9,02 που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 2,3%. Βεβαία οι τιμές στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν πάρει την ανιούσα από το 2016 καταγράφοντας διαδοχικές αυξήσεις της τάξης του 12,4% από το 2016 στο 2017 και 23,8% από το 2017 στο 2018.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του insider.gr φαίνεται ότι οι τιμές προχωρούν με ταχύ ρυθμό στα προ κρίσης επίπεδα, χωρίς όμως να ακολουθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς ακινήτων αναφέρουν ότι η τόσο γρήγορα αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται και πιθανότατα οφείλεται στην αλλαγή της ψυχολογίας που επικρατούσε στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Πάντως, δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή της τάσης αύξησης των ενοικίων καθώς η αγορά κατοικίας παραμένει υποτονική δεδομένης και της περιορισμένης παροχής χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Η αξιοποίησή ειδικά των δυαριών και των γκαρσονιερών σε πλατφόρμες όπως η Airbnb αλλά και η αυξημένη ζήτηση από φοιτητές έχουν οδηγήσει σε δυσθεώρητα επίπεδα τα ενοίκια σε αυτού του είδους τα διαμερίσματα. Εκεί παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες ζητούμενες τιμές ανά τετραγωνικό που φθάνουν και τα 14 ή τα 15 ευρώ.

Τι νοικιάζεται με 500 ευρώ τον μήνα

Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς διαμέρισμα που να μπορεί να φιλοξενήσει οικογένεια με ένα παιδί στην Αθήνα με ενοίκιο κάτω των 500 ευρώ. Τα περισσότερα μεγάλα διαμερίσματα (πάνω από 85 τμ με τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια) εντοπίζονται σε περιοχές όπως τα Πατήσια και ο Κολωνός και βρίσκονται σε πολυκατοικίες κατασκευασμένες πριν το 1970. Εκεί εντοπίζονται αγγελίες για διαμερίσματα που νοικιάζονται προς 5 ευρώ το τετραγωνικό. Στον αντίποδα, μικρά διαμερίσματα σε Εξαρχεία, Κολωνάκι, Αμπελόκηπους και Παγκράτι νοικιάζονται προς 15-17 ευρώ/τμ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου