ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Μέτρα για αδήλωτη εργασία και μερική απασχόληση

υπ-εργασίας-μέτρα-για-αδήλωτη-εργασία-340749

Μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, την προστασία εργαζομένων μερικής απασχόλησης και για το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θεσπίζει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο νόμου, υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, στον τομέα της αδήλωτης εργασίας, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται σκόπιμο να ενισχυθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αυστηρά, αλλά και πιο αποτελεσματικά, το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι, με τις διατάξεις που προωθεί σχετικά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, επιδιώκει την αξιόπιστη διασφάλιση της πληρότητας και της διαφάνειας σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων.

Συστηματοποίηση των ελέγχων και υποχρεωτικοί επανέλεγχοι

Εκτός από τις κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα (πρόστιμα), που ήδη προβλέπονται με τις ισχύουσες διατάξεις, θεσπίζεται η συστηματοποίηση των ελέγχων με τη διενέργεια υποχρεωτικών επανελέγχων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σε εργοδότες ή επιχειρήσεις οι οποίοι/ες έχουν ήδη τελέσει παράβαση αδήλωτης εργασίας. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, καθίσταται υποχρεωτική η διενέργεια επανελέγχου, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών από τη διαπίστωση της πρώτης παράβασης, σε εργοδότες ή επιχειρήσεις που έχουν ήδη εντοπιστεί να διαπράττουν παραβάσεις αδήλωτης εργασίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «το μέτρο αυτό, εντασσόμενο στο πλαίσιο της συνολικής ενίσχυσης και συστηματοποίησης της ελεγκτικής δράσης, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων υποτροπής των επιχειρήσεων ή εργοδοτών που είχαν παραβατική συμπεριφορά. Παράλληλα, μέσω της θέσπισης ενός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, εντός του οποίου καθίσταται υποχρεωτικός ο επανέλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί η συμμόρφωση στη νομιμότητα, αποτρέπονται με αποτελεσματικό τρόπο φαινόμενα νέων παραβάσεων και δημιουργούνται ισχυρά αντικίνητρα, προκειμένου να επιτευχθεί η συμμόρφωση των παραβατικών επιχειρήσεων και εργοδοτών».

Μητρώο Παραβατών για την Αδήλωτη Εργασία

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» «Μητρώου Παραβατών για την Αδήλωτη Εργασία», στο οποίο θα καταχωρούνται οι επιχειρήσεις και, γενικώς, οι εργοδότες- φυσικά και νομικά πρόσωπα -στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις για απασχόληση εργαζομένων με αδήλωτη εργασία. Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από ευμενείς ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Πότε μειώνεται το πρόστιμο

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί η μη αναγραφή εργαζομένου σε ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο ποσού 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.

Αν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ.

Ειδικά, στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών, το προβλεπόμενο πρόστιμο για αδήλωτη εργασία μειώνεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, αντί 10.500 ευρώ που ισχύει, σε περίπτωση πρόσληψης του εργαζομένου με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών. Εφόσον ο χρόνος λειτουργίας της εποχικής επιχείρησης ή εκμετάλλευσης δεν επαρκεί για τη συμπλήρωση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου απασχόλησης (τρίμηνο), ο εργοδότης υποχρεούται να συμπληρώσει τον υπόλοιπο χρόνο του τριμήνου κατά την επόμενη περίοδο λειτουργίας.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου