ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Mytilineos εγκαινίασε το πρώτο “μεταλιγνιτικό“ εργοστάσιο ηλεκτρισμού

η-mytilineos-εγκαινίασε-το-πρώτο-μεταλιγνιτι-353014

Χθες ήταν μια ιστορική ημέρα για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, με πολυάριθμες πρωτιές και εξαιρετικής σημασίας μηνύματα για την αγορά ενέργειας και την ελληνική οικονομία.

Ο θεμέλιος λίθος που μπήκε στη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της Mytilineos, ουσιαστικά εγκαινιάζει την υλοποίηση του στόχου που έθεσε προ ημερών από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το φιλόδοξο όσο και αναγκαίο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης του εθνικού ενεργειακού συστήματος.

Η μονάδα με ισχύ 826MW καλύπτει πάνω από το 20% του στόχου για απόσυρση του λιγνιτικού στόλου της χώρας που είναι περίπου 4,5GW και ταυτόχρονα βάζει την Ελλάδα στο χάρτη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της απανθρακοποίησης και της μετάβασης σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό σύστημα με διαρκώς μειούμενες εκπομπές ρύπων.

Το επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την τελετή εγκαινίων λέγοντας ότι η επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές, την αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τον περιορισμό της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν οι εισαγωγές ρεύματος.

Δηλαδή η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη μονάδα του είδους της στην Ευρώπη αποτελεί την πρώτη επένδυση σύμβολο της πράσινης ατζέντας για την ανάπτυξη, που χρονικά συνιστά την πρώτη μεγάλη βιομηχανική επένδυση στην αρχή της τετραετίας μιας κυβέρνησης με φιλοεπενδυτικό και φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο.

Η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια, δεσμευόμαστε ότι η ιστορική Αλουμίνιον θα ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η νέα βιομηχανική επανάσταση εάν δεν είναι πράσινη δε θα υπάρξει, η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας, τόνισε ο Ε. Μυτιληναίος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “η υπερσύγχρονη τεχνολογία της General Electric που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη νέα μας μονάδα, θα την καταστήσει ως την πιο αποδοτική στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα, η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά και ανθρακικά εργοστάσια κατά 70%”.

Η νέα μονάδα της MYTILINEOS θα συνεισφέρει στο σύστημα 826 MW: ενέργεια που θα παράγεται από φυσικό αέριο. Ενέργεια που θα μπορεί σταδιακά να αντικαταστήσει την προμήθεια από λιγνίτη, υπογράμμισε ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας.

Δύο ρεκόρ γκίνες

Ο διευθύνων σύμβουλος της GE M. Rechsteiner που τόνισε ότι πρόκειται για την μονάδα νούμερο 100 που παραγγέλνει πελάτης της εταιρείας σε όλο τον κόσμο του κορυφαίου τύπου Η class εντάσσοντας την Mytilineos στην ελίτ των παγκόσμιων utilities που χρησιμοποιούν την πλέον αποδοτική και σύγχρονη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής.

Μάλιστα η τουρμπίνα 9H.08 που θα χρησιμοποιεί το νέο εργοστάσιο της Mytilineos έχει σπάσει δύο ρεκόρ γκίνες και αποτελεί το καμάρι του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας ως προς τη συμβολή της για τη μείωση των εκπομπών και την αποδοτικότητα (σχέση κατανάλωσης καυσίμου ανά παραγόμενη μεγαβατώρα). Τόσο η εταιρεία όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας “ενθαρρύνουν την καινοτομία” τόνισε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της GE.

Λαμπερά εγκαίνια

Στην τελετή εγκαινίων για την έναρξη κατασκευής του εργοστασίου που θα λειτουργεί στα τέλη του 2021 παρέστησαν εκτός από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, δύο πρώην πρωθυπουργοί ο Αν. Σαμαράς και ο Π. Πικραμένος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός επικρατείας και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Αλ. Φλαμπουράρης, ο πρέσβης των ΗΠΑ G. Pyatt, δύο πρώην αντιπρόεδροι της πλήθος υπουργών με τον αρμόδιο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς ενέργειας.

Βάζουμε το θεμέλιο λίθο στο μεγαλύτερο, αποδοτικότερο και πιο πράσινο ενεργειακό εργοστάσιο της Ευρώπης. Είμαστε χαρούμενοι γιατί η Ελλάδα πρωτοπορεί ξανά και εμείς μαζί της, ανέφερε ο Ε. Μυτιληναίος.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του τομέα ενέργειας Ν. Μπενρουμπή το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Mytilineos περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 3 θερμικές μονάδες δυναμικότητας 1.200MW α και 200MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και καλύπτει σχεδόν το 15% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την προσθήκη αυτής της μονάδας, η MYTILINEOS θα ξεπεράσει τα 2000MW πλέον του συνεχώς αυξανόμενου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά στις εξαγωγές ενέργειας σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού μοντέλου (target model).

Ταυτόχρονα η θερμική απόδοση που ξεπερνά το 63%, γεγονός την κατατάσσει στις κορυφαίες στην Ευρώπη.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι ακόμη και στο θαλάσσιο περιβάλλον οι συνέργειες με το υπάρχον ενεργειακό κέντρο, όχι απλά δεν επιβαρύνουν τον Κορινθιακό, αλλά αντίθετα μειώνουν το αδειοδοτημένο και συνεχώς μετρούμενο θερμικό φορτίο από τις ήδη λειτουργούσες μονάδες, όπως δείχνουν και οι συνεχείς μετρήσεις όλων των περιβαλλοντικών στοιχείων του ενεργειακού κέντρου, μεταξύ αυτών και μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ.

Τέλος τα ιστορικά αυτά εγκαίνια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, πραγματοποιήθηκαν 53 χρόνια μετά τα εγκαίνια λειτουργίας του εργοστασίου της Αλουμίνιον που είχαν γίνει από τον τότε υπουργό Συντονισμού Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στο εμβληματικό έργο της μεταπολεμικής Ελλάδας που σηματοδότησε την εκβιομηχάνιση και συνέβαλε όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στον εξηλεκτρισμό της χώρας. Ο θεμέλιος λίθος του εργοστασίου της ΑτΕ είχε μπει το 2963 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου