ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήγει η προθεσμία για πληρωμή ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

λήγει-η-προθεσμία-για-πληρωμή-ενφια-κα-356636

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Εκπνέει ταυτόχρονα η προθεσμία για την δεύτερη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, ενώ το χέρι στο… ταμείο πρέπει να βάλουν για τον φόρο εισοδήματος (αλλά και για τον ΦΠΑ του Αυγούστου) και τα νομικά πρόσωπα.

Αν σε αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι «στα χαρτιά» εκπνέει σήμερα η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων τόσο για τα χρέη στην εφορία όσο και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, αντιλαμβάνεται γιατί η 30η Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη από τις τρεις δυσκολότερες εργάσιμες της φετινής χρονιάς (σ.σ οι άλλες δύο είναι η τελευταία του Νοεμβρίου και η τελευταία του Δεκεμβρίου). Πάντως, ειδικά για τη ρύθμιση των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, παράταση αναμένεται ότι θα υπάρξει. Βέβαια, οι πληροφορίες περί μεγάλης παράτασης της τάξεως του ενός μήνα δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν και το πιθανότερο είναι να δοθεί μια μικρή ανάσα των λίγων (7-10) ημερών.

Μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ ενώ άλλα τόσο είναι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Πρέπει να προστεθεί και το ένα δις. ευρώ της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος αλλά και αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ακόμη για τις ρυθμίσεις και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του μήνα (σ.σ όπως είναι ο ΦΠΑ του Αυγούστου, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ). Συνολικά, οι υποχρεώσεις του μήνα προς το δημόσιο θα ξεπεράσουν τα πέντε δις. ευρώ ενώ από την εισπραξιμότητα θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η επιτυχία του εγχειρήματος να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5% του ΑΕΠ.

Στην ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί προς το παρόν περισσότεροι από 350.000 οφειλέτες με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έναν αριθμό κοντά στις 400.000 αν προστεθεί η «δραστηριότητα» του Σαββατοκύριακου αλλά και της σημερινής ημέρας. Οι ρυθμισμένες υποχρεώσεις ξεπέρασαν τα 3 δις. ευρώ ενώ το δημόσιο θα εισπράξει περί τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Με την ολιγοήμερη παράταση, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κρατήσει «ζωντανό» το ενδιαφέρον και να μην υπάρξει χαλάρωση στην αγορά (του τύπου «έχουμε χρόνο»). Αντίστοιχες ανακοινώσεις αναμένονται και από το υπουργείο Εργασίας για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων καθώς εκεί, το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί είναι μεγαλύτερο.

[thetoc.gr/]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου