ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μοντέλο ρυθμίσεων για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες – Τι αλλάζει

νέο-μοντέλο-ρυθμίσεων-για-οφειλές-σε-ε-357097

Νέο απλοποιημένο πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τράπεζες θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση, προχωρώντας από το νέο έτος στη «συγχώνευση» των εννέα διαφορετικών νομοθετημάτων ρύθμισης που υπάρχουν σήμερα σε τρεις μηχανισμούς, σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”.

Ο δεύτερος θα αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες με την ενοποίηση του λεγόμενου νόμου Κατσέλη, αλλά και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινής της Κυριακής”, η κυβέρνηση θέλει μια ενιαία διαδικασία ρύθμισης και το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα «συγχωνεύει» την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τον νόμο Κατσέλη. Από το νέο έτος (ή από την ημερομηνία που θα οριστεί, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υπαγωγής στη σημερινή ηλεκτρονική πλατφόρμα) οι οφειλέτες θα μπορούν να αιτηθούν ρύθμισης στις τράπεζες μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και μόνο αν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση με την τράπεζα θα έχουν το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Με αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση θέλει να δώσει λύση και σε όσους θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την αποπληρωμή του δανείου τους στο μέλλον, αλλά και να επιτύχει -έμμεσα- μια παράταση στη προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Τέλος, για τα χρέη των επιχειρήσεων θα ενοποιηθούν οι πάσης φύσης μηχανισμοί που υπάρχουν σήμερα, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο πτωχευτικός νόμος, προκειμένου και οι εταιρείες να έχουν να αντιμετωπίσουν κοινούς κανόνες και να μην χάνονται στη γραφειοκρατία και τις προϋποθέσεις των επιμέρους πλαισίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου