ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο: Πώς θα χτίζεται – Τι αλλάζει στις αποδείξεις

αφορολόγητο-πώς-θα-χτίζεται-τι-αλλάζ-370829

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στον αριθμό των ηλεκτρονικών αποδείξεων με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο, έπειτα από τη διαπίστωση ότι το 80% των φορολογουμένων κατέθεσε περισσότερες αποδείξεις από εκείνες που υποχρεούντο.

Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί μέχρι στιγμής είναι οι αποδείξεις που απαιτούνται από κάθε φορολογούμενο εξαρτώνται από το ύψος του εισοδήματός του.

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και με τα κλιμάκια των θεσμών, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα και, με βάση τους εν λόγω σχεδιασμούς, το ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων, που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από τον Ιανουάριο του 2019 θα προκύψει – σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο – από την ακόλουθη κλίμακα:

  • 15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10%, που ισχύει για σήμερα)
  • 25% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15%, που ισχύει σήμερα)
  • 30% για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ (από 20%, που ισχύει σήμερα)

Το ανώτατο όριο που μπορεί δηλωθεί μέσω αποδείξεων, με βάση το ισχύον καθεστώς, είναι 30.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό μέσω αποδείξεων, φορολογούνται με 22% επί του ποσού που δεν καλύφθηκε.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου