ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα: Πώς θα αναθερμανθεί η αγορά

αναστολή-φπα-στα-ακίνητα-πώς-θα-αναθερ-380599

Άμεση αναμένεται να είναι η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές, που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μέτρο αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι δύο:

Πρώτο σενάριο: Η εξαίρεση να εφαρμοστεί για οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν από την αρχή του 2019. Ήδη, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν εκδοθεί 15.185 οικοδομικές άδειες.

Δεύτερο σενάριο: Το μέτρο να επεκταθεί και σε απούλητα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα έτη. Κάτι που, όμως, συναντά αρκετές δυσκολίες.

Πάντως, οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να εφαρμοστεί το μέτρο για όλα τα ακίνητα για να δοθεί πραγματική ανάσα στην αγορά ακινήτων, που υπέφερε, όσοι λίγοι κλάδοι, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τα στοιχεία από μεσιτικά γραφεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των αγοραστών προτιμούν παλαιά ακίνητα, άνω των 30 ετών και ακολουθούν στις προτιμήσεις τα ακίνητα 11 έως 20 ετών. Το ενδιαφέρον για νεόδμητα ακίνητα είναι πολύ χαμηλό.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο λεκανοπέδιο 8 στα 10 ακίνητα είναι ηλικίας άνω των 25 ετών.

Σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων επισημαίνεται ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά από το 2005 και μετά, δεν θα ισχύει ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, καθώς θα ισχύσει τριετής αναστολή του εν λόγω φόρου. Ο ΦΠΑ 24% επιβάλλεται σε όσους αποκτούν νεόδμητο ακίνητο (με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου του 2006) έχοντας ήδη κάποια κατοικία ή στους αγοραστές εξοχικών κατοικιών, Έλληνες και ξένους.

Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ έχει σημειώσει ότι μια μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προσέφερε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες ειδικά από το εξωτερικό.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου