ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς διορθώνονται λάθη & παραλείψεις στα εκκαθαριστικά

ενφια-πώς-διορθώνονται-λάθη-παραλεί-390947

Αναρτήθηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Taxisnet τα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα είναι μειωμένα μεσοσταθμικά κατά 22%.

Ετσι από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι λάβουν τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την ορθότητα των στοιχείων που αναγράφονται πάνω σ’ αυτά, τα οποία προέρχονται από τα όσα έχουν δηλώσει με τα έντυπα Ε9 των τελευταίων ετών.

Πώς διορθώνονται τα λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος ή κάποια παράληψη οι φορολογούμενοι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε διορθωτικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον χρεώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019.

Μάλιστα όσοι διαπιστώσουν ότι τα λάθη που έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-19 να μην αποτυπώνεται σωστά, θα πρέπει να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα συγκεκριμένα έτη.

Τα βήματα για την εκτύπωση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ

Προκειμένου να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνδεθούν στο gsis (taxisnet- ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς κωδικούς τους και να επιλέξουν την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)». Στη συνέχεια:

– Επιλέξτε το τρέχον έτος.
– Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο τρέχον έτος.
– Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
– Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
– Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
– Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.
– Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου