ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παρασκήνιο και οι στόχοι της άρσης των capital controls

το-παρασκήνιο-και-οι-στόχοι-της-άρσης-τ-397743

Με γοργούς ρυθμούς προχώρησε η κυβέρνηση στην οριστική άρση των capital controls στην χώρα μας, πρόθεση η οποία είχε διαφανεί από τις πρώτες ημέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών συνδέεται και με την επερχόμενη επίσκεψή του στη Γερμανία και την πρώτη επίσημη συνάντηση που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να επιθυμεί, στο πρώτο τετ α τετ που θα έχει με τη γερμανίδα καγκελάριο, να εκπροσωπεί μια χώρα χωρίς capital controls.

Επιπλέον ο γενικός οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης συνδέεται άμεσα με την οριστική άρση των capital controls για δύο ακόμη λόγους.

Ο πρώτος αφορά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση. Ενδεικτική ήταν η τελευταία περιοδική αξιολόγηση της Moody’s η οποία διατήρησε τo αξιόχρεο της Ελλάδας στο Β1 κάνοντας λόγο για «μέτρια» οικονομική ισχύ της χώρας. Σε αντίθεση, η οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «credit positive» για τους οίκους αξιολόγησης και κατ΄ επέκταση για την ελληνική οικονομία.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την προσπάθεια του πρωθυπουργού να καταστήσει την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό κάτι το οποίο με τα capital control σε ισχύ δεν θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί και να έχει άμεσα αποτελέσματα.

Πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης για την άμεση άρση των capital controls είχε διαφανεί και κατά την πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Σουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας είχε πει, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους: «Θα εισηγηθούμε την πλήρη απάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατόν» ενώ διαρρόες έκαν λόγο πως αυτό θα συμβεί τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή προηγήθηκε η συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνική Ένωση Τραπεζών κ.ά.) ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική τροπολογία εγκρίθηκε από τους θεσμούς το περασμένο Σάββατο.

Μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Βουλη ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters οτι η οριστική άρση των capital cpntrols «σηματοδοτεί την επιστροφή στην ομαλότητα και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη».

Συναίνεση με «καρφιά» για την άρση των capital controls

Μπορεί η τροπολογία για την άρση των capital controls να υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», ωστόσο η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε και πολιτικές κόντρες ανάμεσα στα κόμματα με κυβερνητικές πηγές να επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο αιχμηρό σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου απάντησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών «συγκεκριμένα ο οδικός χάρτης που είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος περιλάμβανε τρεις πυλώνες, εκ των οποίων μόνο το τελικό στάδιο του τρίτου πυλώνα έμενε να υλοποιηθεί. Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η ΝΔ έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές τις πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν».

«Βέβαια στην περίπτωση της ΝΔ το να μην έχει δίκη της οικονομική πολιτική είναι μάλλον καλύτερο από το να έχει», καταλήγει ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Πολιτική απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ζητήσουν συγγνώμη που επέβαλαν τα capital controls και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία, έχουν το πολιτικό θράσος να ζητούν και τα ρέστα», αναφέρει η ανακοίνωση- απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο πρωθυπουργός, μαζί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με επιτυχείς χειρισμούς, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση όλων των εγχώριων και διεθνών εμπλεκόμενων φορέων, κατάφεραν να άρουν πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, απαλλάσσοντας την ελληνική οικονομία από ένα μεγάλο βαρίδι».

Και η ανακοίνωση καταλήγει πως «θα ήταν προτιμότερο για τον κ. Τσακαλώτο να μην προσπαθεί να αμβλύνει αυτήν τη θετική εξέλιξη με εντελώς έωλα πολιτικά επιχειρήματα και αυθαίρετες αξιολογικές κρίσεις. Αλλά για αυτό χρειάζεται πολιτικό σθένος».

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Επιστροφή στην κανονικότητα τιτλοφορούν κυβερνητικές πηγές την πλήρη άρση των capital controls. Tονίζουν πως “η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, υλοποίησε σήμερα ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει. Διά του οικονομικού της επιτελείου, προχώρησε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος”.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως “αξίζει να σημειωθεί ότι η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.

Έτσι, σήμερα κλείνει επιτέλους ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες, τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα”.

Υπογραμμίζουν πως “η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, αφού συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σύμφωνα με τθις ίδιες πηγές η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διασφάλιση της δημοσιονομικής, χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας. Η χώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μία πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Οι κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν πως “από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων”. Συμπλήρωναν πως “είχε προηγηθεί λίγο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το διάγγελμα του κ. Τσίπρα με το οποίο περιέγραφε την κατάληξη της δικής του αποτυχημένης πολιτικής και ανακοίνωνε το δημοψήφισμα – παρωδία. Ένα δημοψήφισμα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, οδήγησε στο «όχι» που έγινε «ναι», και τελικά στην υπογραφή του τρίτου αχρείαστου μνημονίου για τρία ακόμη χρόνια.

Η επιβολή capital controls έγινε από την κυβέρνηση Τσίπρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι εικόνες από τις ουρές των πολιτών στα ATM’s για να πάρουν τα εξήντα ευρώ που έβγαζαν τα μηχανήματα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι χαραγμένες στη μνήμη όλων και είχαν διασύρει τη χώρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας”.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ” η τραπεζική αργία διήρκεσε μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2015, ενώ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων κράτησαν πενήντα ολόκληρους μήνες μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, από την πρώτη κιόλας στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών δεν δίσταζε να προαναγγέλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πλήρη άρση των capital controls, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Παρέθεταν δε, τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας “ο “πλούτος” των εξαγγελιών κατάργησης των capital controls ήταν τέτοιος που εκφεύγει του πλαισίου οποιουδήποτε ενημερωτικού σημειώματος”.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τις εξής δηλώσεις:

Αλέξης Τσίπρας: Τον Σεπτέμβριο του 2015 δήλωνε ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016. Δεν έγινε ποτέ. Τον Δεκέμβριο του 2015, μιλώντας στους Financial Times, εμφανιζόταν βέβαιος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο του 2016. Κατόπιν, τον Μάρτιο του 2016, υποσχόταν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016 τα capital controls θα τερματίζονταν. Επίσης δεν έγινε ποτέ.

Νίκος Παππάς: Tην επομένη της επιβολής των capital controls, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, ο τότε υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωνε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, πως «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έως την Τρίτη [μετά το δημοψήφισμα] και οι τράπεζες θα ανοίξουν».

Γιώργος Σταθάκης: O τότε υπουργός Οικονομίας από τον Αύγουστο του 2015 υποστήριζε (στο Mega) πως τα capital controls θα αρθούν «Σύντομα πάντως. Για να γίνω πιο ακριβής πολύ σύντομα». Ένα μήνα αργότερα, στο Εθνος της Κυριακής (27 Σεπτεμβρίου 2015) μετέτρεψε το «πολύ σύντομα» σε «τέλος της ανακεφαλαιοποίησης». Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός εξέφρασε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, άλλη άποψη από την προηγούμενη. Ανέφερε ότι «η άρση των capital controls μπορεί να γίνει ακόμα και στα μέσα του 2016».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού ξεχωρίζει η παρουσίαση χρονοδιαγράμματος στη Βουλή, στις 19 Μαΐου του 2017, για την άρση των capital controls ως το τέλος του ίδιου έτους, δηλαδή του 2017.

ΚΙΝΑΛ: Η θετική αυτή εξέλιξη δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς

«Η άρση των capital controls ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, που ωρίμαζε εδώ και αρκετούς μήνες και που η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –που τα επέβαλε- δεν την ολοκλήρωσε», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Η θετική αυτή εξέλιξη δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρισμούς από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Ελπίζουμε βέβαια ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι που συνδέονται με το θέμα».

Ελληνική Λύση: Το ζητούμενο είναι η παραγωγή πλούτου και η αύξηση εσόδων του κάθε Έλληνα

«Θα συγχαίραμε τη ΝΔ εάν το μέτρο της άρσης των capital controls συνδυαζόταν με μέτρα αύξησης παραγωγής πλούτου!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Ελληνική Λύση», που προσθέτει εν είδει ερωτημάτων:

«Ποια κεφάλαια θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα; Εκείνα των καταχρεωμένων ιδιωτών ή αυτά των πτωχευμένων μικροεπιχειρήσεων; Όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, σε δάνεια και σε προμηθευτές και με πενιχρές τραπεζικές καταθέσεις, πώς ακριβώς το εν λόγω μέτρο μπορεί να τους διευκολύνει; Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επισημαίνει για ακόμα μια φορά, ότι το ζητούμενο είναι η παραγωγή πλούτου και η αύξηση εσόδων του κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά και επιχειρηματία!».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου