ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Τιμές που «γδέρνουν» στη Μύκονο

dw-τιμές-που-γδέρνουν-στη-μύκονο-417718

Για την Μύκονο υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας για τους τουρίστες: Δεν θα πρέπει να παραγγέλνουν στο εστιατόριο, εάν δεν δουν τις τιμές στον κατάλογο. Τους περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις για… αξέχαστες εμπειρίες.

Είναι στα χείλη της διεθνούς τζετ σετ. Για τις ομορφιές της. Για τις αμμώδεις παραλίες της με ονόματα που στέλνουν τους τουρίστες κατ’ ευθείαν… στον Παράδεισο, ή στον σούπερ Παράδεισο. Τελευταία, η Μύκονος ξανάρθε στη δημοσιότητα για τις τσουχτερές τιμές της. 98,5 ευρώ τη μερίδα καλαμαράκια; Μα τι καλαμαράκια είναι τέλος πάντως αυτά; Η επικαιρότητα βρίθει τελευταία από τέτοιες ειδήσεις, καθόλου παραδεισένιες.

Μια… αξέχαστη βραδιά

Αυτό οφείλεται στην υψηλή πελατεία που κατακλύζει κατακαλόκαιρο το νησί. Αστέρες και αστεράκια του κινηματογράφου, είδωλα του αθλητισμού και όποιος τέλος πάντως θέλει να αισθάνεται σε αυτήν την κατηγορία τουριστών και να δείχνει γκλαμουράτος, δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα στο να πληρώνουν τέτοια ποσά, αδιανόητα για κοινούς θνητούς. Αυτοί βιώνουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ένα ποτήρι Prosecco 68 ευρώ; Πως είναι δυνατόν μετά να μην βγάζουν τον καημό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Έτσι ένας Αμερικανός χρήστης, ονόματι Ciscorok, έβγαλε το πάθημά του στο διαδικτυακό τόπο Trip Αdvisor και στο Instagram. Κατά τα γραφόμενά του πήγε σε μπαρ νοτιοδυτικά του νησιού όπου σέρβιραν στρείδια. Μαζί με φίλους του πέρασαν μια αξέχαστη βραδιά. Εκτός από στρείδια, ήπιαν μπίρες, έφαγαν τρεις σαλάτες, 6 μερίδες καλαμάρια και παρήγγειλαν 3 μπουκάλια νερό και ένα χυμό ντομάτας.

Το ίδιο αξέχαστος θα τους μείνει και ο λογαριασμός των 866,20 ευρώ! «Να αποφεύγετε αυτήν τη χώρα με κάθε τρόπο και δεν είναι αστείο» ήταν η συμβουλή του κάτω από τη διεύθυνση του εστιατορίου. Πάνω από 1000 χρήστες τον ευχαρίστησαν για την πληροφορία, άλλοι 290 αξιολόγησαν το εστιατόριο ως το χειρότερο. Υπήρχαν όμως και 552 χρήστες που του έδωσαν την καλύτερη βαθμολογία ως «εξαιρετικό». Αυτό παρακίνησε τον ρεπόρτερ Πέτερ Γκίζελ του γερμανικού καναλιού Kabel Eins να κάνει κατόπτευση επί τόπου. Πήρε το συνεργείο του και κατέφθασε στο νησί.

Μέχρι και 1500 για τον Ρέμο

Το πρώτο που έκανε ήταν να πάει στο εστιατόριο και να απευθύνει τον λόγο στον ιδιοκτήτη. Εκείνος δεν θέλησε να μιλήσει και έσπρωξε τον κάμεραμαν να βγει από το μαγαζί του. Τελικά ήρθε η αστυνομία, όπως φαίνεται από ένα βίντεο κλιπ του Γκίζελ, και οδήγησε το ρεπόρτερ και το συνεργείο του στο τμήμα. «΄Ηταν μια δυσάρεστη εμπειρία» είπε. «Μου κατασχέθηκαν η κάμερα και το οπτικό υλικό». Πάντως στα ελληνικά ΜΜΕ ο εστιάτορας μίλησε για την περίπτωση του Αμερικανού. «Παρήγγειλαν 9 κιλά καλαμάρια. Ήταν φρέσκα και κοστίζουν 100 ευρώ το κιλό. Είμαστε το καλύτερο μαγαζί της περιοχής και προσφέρουμε αξέχαστες εμπειρίες». Τα μαντάτα έφτασαν μέχρι την Αθήνα και με το επόμενο πλοίο ήρθε ομάδα εφοριακών να ελέγξει τον μαγαζάτορα που τον… αθώωσαν μη βρίσκοντας κάτι το εφοριακά μεμπτό. Γιατί όλες οι τιμές αναγράφονταν κανονικά στον κατάλογο.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Κάθε τόσο διηγούνται τουρίστες για λογαριασμούς με αστρονομικές τιμές. Όπως 250 ευρώ για ένα απλό μπλουζάκι. Στην Μύκονο, σε συναυλία του Αντώνη Ρέμου σε παραλία, οι επισκέπτες πλήρωσαν μέχρι και 1500 ευρώ για ένα εισιτήριο, χωρίς φαγητό και ποτό. Τέτοιες τιμές δεν είναι παράνομες εφόσον αναφέρονται στους καταλόγους. Το ηθικό επιμύθιο είναι ότι πριν καθίσει κανείς σε εστιατόριο θα πρέπει να συμβουλεύεται τον κατάλογο φαγητών και ποτών και μετά να παραγγέλνει. Αυτό είναι κανόνας στην Μύκονο για να αποφύγει κανείς το εγκεφαλικό.

dw.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου