ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από σήμερα μέχρι τον Δεκέμβριο θα πληρώσουμε 31 δισ. ευρώ σε φόρους

από-σήμερα-μέχρι-τον-δεκέμβριο-θα-πληρ-422539

Στα 31 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός των φόρων που θα πρέπει να πληρωθούν από αύριο –ημέρα εκπνοής της προθεσμίας για βασικές φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς- μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Από τον Ιούλιο μέχρι και το Δεκέμβριο πληρώνεται πάνω από το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους, είναι δηλαδή το «εφιαλτικό εξάμηνο» στο οποίο οι φορολογούμενοι δουλεύουν μόνο για το κράτος, όπως αποτύπωσε και η έρευνα του ΚΕΦΙΜ. Φέτος είναι μια ειδική χρονιά για τους φορολογούμενους.

Το δημόσιο τους έχει δώσει μια σειρά από «κίνητρα» για να τακτοποιήσουν και τα χρέη του παρελθόντος. Έτσι, ενώ θα καταβάλλονται οι μεγάλες υποχρεώσεις της χρονιάς, κάποιοι θα σπεύδουν για την τακτοποίηση του κόκκινου δανείου με αντάλλαγμα την κρατική επιδότηση και την αναδιάρθρωση της οφειλής, κάποιοι άλλοι θα σπεύδουν στο ασφαλιστικό ταμείο με κίνητρο το «κούρεμα» των οφειλών τους και κάποιοι άλλοι θα επιδιώκουν να προπληρώσουν μέρος του χρέους τους στο δημόσιο για να διαγράψουν προσαυξήσεις.

Όλα αυτά όμως, απαιτούν ρευστότητα από την πλευρά των νοικοκυριών η οποία τώρα θα φανεί αν υπάρχει. Εκτός από την αυριανή δύσκολη ημέρα στην οποία θα πρέπει να πληρωθεί φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ β’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία και ΦΠΑ Ιουνίου για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία, πλησιάζει και ο δύσκολος Σεπτέμβριος.

Είναι ο μήνας κατά τον οποίο:

1. Λήγει η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και για εφορία και για ασφαλιστικό ταμείο. Παράταση, δύσκολα θα υπάρξει καθώς τον Σεπτέμβριο θα εκτυλίσσεται και η διαπραγματευτική μάχη με τους θεσμούς οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι στις ρυθμίσεις οφειλών.

2. Θα πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και αν τα ειδοποιητήρια ανέβουν στο Taxis μέσα στον Σεπτέμβριο. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών πέρασε σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή προκειμένου να είναι βέβαιη ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην έναρξη της διαδικασίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

3. Θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο θα ταυτιστεί με τον (έστω και μειωμένο σε ποσοστό από 10% έως 30%) ΕΝΦΙΑ.

Οι επιδόσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, αποτελούν μεγάλο στοίχημα για την νέα κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά «δοκιμάζει» από φέτος το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, βάζει στην άκρη το μαστίγιο των κατασχέσεων και καλεί τους πολίτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους με το μαστίγιο των πολλών δόσεων και του κουρέματος των προσαυξήσεων.

Για τους φόρους –αρχής γενομένης από τον ΕΝΦΙΑ- ενεργοποιεί τις πρώτες μειώσεις και περιμένει ως «αντάλλαγμα» να διαπιστώσει αύξηση στον συντελεστή εισπραξιμότητας του φόρου. Πέρυσι, από τα 100 ευρώ που βεβαιώθηκαν, πληρώθηκαν τα 74 και τώρα μένει να φανεί αν το συγκεκριμένο ποσοστό θα ανέβει τουλάχιστο στο 80%.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου