ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΚΕΦΙΜ: Δουλεύουμε 180 ημέρες για το κράτος

έρευνα-κεφιμ-δουλεύουμε-180-ημέρες-για-τ-422610

Εργαζόμαστε για το κράτος για 180 από τις 365 μέρες του χρόνου. Την ίδια ώρα, τα συνολικά ποσά που καταβάλλουν για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές είναι σχεδόν διπλάσια αυτών που δαπανούν για τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες, όπως η στέγαση, η διατροφή, η ένδυση και οι μεταφορές.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη νέα ετήσια έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) για την εξεύρεση της «ημέρας φορολογικής ελευθερίας».

Σύμφωνα με την έρευνα, το διαθέσιμο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα για το 2019 προβλέπεται να ανέλθει στα 158 δισ. ευρώ. Από τη διαίρεση των φορολογικών εσόδων με το καθαρό εθνικό εισόδημα, προκύπτει ότι οι συνολικές φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν φέτος οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλύπτουν το 49,36% του ετήσιου καθαρού εισοδήματός τους. Το ποσοστό αυτό, εφαρμοζόμενο στο σύνολο των 365 ημερών του τρέχοντος έτους, δείχνει ότι για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα πρέπει φέτος να εργαστούν 180 ημέρες, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ του έτους. Με άλλα λόγια, η «ημέρα φορολογικής ελευθερίας» για το 2019 είναι η 180ή μέρα του έτους, δηλαδή η 30ή Ιουνίου. Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.

Από το 1999 ως το 2008 οι Έλληνες πολίτες κάθε χρόνο που περνούσε εργάζονταν κατά μέσο όρο 1 ημέρα παραπάνω για το κράτος. Κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης (από το 2009 μέχρι σήμερα), κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει στον κάθε πολίτη κατά μέσο όρο 3,5 ημέρες εργασίας για το κράτος.

Πληρώνουμε σχεδόν τα διπλάσια σε φόρους από όσα δαπανούμε για τις βασικές μας ανάγκες. Ο μέσος όρος ετήσιων δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών αναγκών (διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες) ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που η συνολική φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων αγγίζει τα 78 δισ. ευρώ.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου