ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πόσο θα γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ

πόσο-θα-γλιτώσουν-οι-ιδιοκτήτες-με-τον-433636

Την εξειδίκευση της νομοθετικής διάταξης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να μπορούν να υπολογίσουν το όφελος για τη δική τους τσέπη περιμένουν τα περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλά και τα στατιστικά στοιχεία που διέρρευσαν χθες από την κυβέρνηση, θα υπάρξει μια κλίμακα υπολογισμού της έκπτωσης η οποία θα βγάζει μειωτικούς συντελεστές που θα εφαρμόζονται επί του τελικού λογαριασμού που πληρώσαμε το 2018 τόσο για τον κύριο φόρο όσο και για τον συμπληρωματικό

. Η κλίμακα, θα προβλέπει συντελεστές που θα κυμαίνονται από το 10% (για τις πολύ μεγάλες περιουσίες άνω του ενός εκατομμύριου ευρώ), και θα ανεβαίνουν στο 20% (για περιουσίες από 80.000 έως 1.000 ευρώ) ή ακόμη και στο 25-30% για περιουσίες 80.000 ευρώ και κάτω. Η έκπτωση θα καλύπτει όχι μόνο τον κύριο αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο. Έτσι, το όφελος για τους έχοντες ατομική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ θα είναι σημαντικό. Το Τhetoc.gr παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα τα οποία στηρίζονται στην τελική λύση υπολογισμού της έκπτωσης:

Α. Κύριος φόρος

Το ύψος της έκπτωσης, θα εξαρτάται από το άθροισμα της ατομικής περιουσίας του καθενός. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η περιουσία, ταυτίζεται με το ένα και μοναδικό διαμέρισμα ή ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους. Αν λοιπόν το ακίνητο έχει αξία έως 60.000 ευρώ, τότε η έκπτωση είναι 30%. Και για ένα διαμέρισμα στο Κερατσίνι, 80 τετραγωνικών που σήμερα πληρώνει 224 ευρώ, η επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 67 ευρώ στα 157 ευρώ. Από την άλλη, για ένα σπίτι αξίας 212.000 ευρώ, το όφελος μπορεί να φτάσει στα 182 ευρώ. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

Β. Συμπληρωματικός φόρος

Το ποσό που θα εξοικονομήσουν οι ιδιοκτήτες που υπάγονται και στον συμπληρωματικό φόρο αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου