ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο χτύπημα του Moody’s στην οικονομία της Τουρκίας

νέο-χτύπημα-του-moodys-στην-οικονομία-της-472232

Ο Moody’s επέφερε νέο πλήγμα στην οικονομία της Τουρκίας, υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική αξιολόγησή της, απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.

Ο Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στη βαθμίδα «Β1» από «Ba3», διατηρώντας «αρνητική» προοπτική. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι συνεχίζει να αυξάνεται ο κίνδυνος κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών, όπως και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από πλευράς του τουρκικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο Moody’s είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε Ba3, τρεις βαθμίδες από την κατηγορία «junk» (σκουπίδια).

Βολές της Αγκυρας για την αντικειμενικότητα του Moody’s

Η υποβάθμιση από τον Moody’s προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση της Αγκυρας. Αλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιτεθεί πολλές φορές σε οίκους αξιολόγησης, για τις εκτιμήσεις τους για την τουρκική οικονομία.

Αυτή τη φορά, το υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας εξαπέλυσε βολές για την αντικειμενικότητα του Moody’s. «Η απόφαση δεν συμβαδίζει με τους βασικούς δείκτες της τουρκικής οικονομίας και ως εκ τούτου εγείρει ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ανάλυσης του οργανισμού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου