ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Το δέλεαρ και τα ψιλά γράμματα της ρύθμισης

120-δόσεις-το-δέλεαρ-και-τα-ψιλά-γράμματα-500164

Όποιος μπει στη ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να είναι αποφασισμένος ότι θα την βγάλει μέχρι τέλους. Διότι στα «ψιλά γράμματα» κρύβεται ο μεγάλος κίνδυνος: Όποιος μπει στη ρύθμιση αλλά στη συνέχεια την χάσει –είτε γιατί δεν θα πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις είτε γιατί δεν θα εξοφλεί τις τρέχουσες υποχρεώσεις- θα έρθει και πάλι αντιμέτωπος με όλο το χρέος ακόμη και αυτό που θα του έχει «κουρέψει» το ασφαλιστικό ταμείο.

Δηλαδή, το «κούρεμα» που –σύμφωνα με τα παραδείγματα του υπουργείου Εργασίας- φτάνει ακόμη και πάνω από το 70%- είναι ένα «δέλεαρ» για να μπει ο οφειλέτης στη ρύθμιση. Για να γίνει όμως πραγματικότητα αυτό το «δώρο» θα πρέπει επί δέκα ολόκληρα χρόνια να μην υπάρχει η παραμικρή ασυνέπεια όσον αφορά στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Και της δόσης της ρύθμισης αλλά και των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Δεδομένου ότι ο οφειλέτης των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να χρωστάει και στην εφορία, το μείζον για όσους έχουν συσσωρευμένα χρέη είναι να κάνουν σωστή διαχείριση της ρευστότητας που διαθέτουν και να μετρήσουν σωστά τις οικονομικές τους αντοχές. Τόσο η πλατφόρμα της εφορίας όσο και η πλατφόρμα των ασφαλιστικών ταμείων ευνοούν αυτούς που θα αποπληρώσουν ταχύτερα τα χρέη τους καθώς τους χαρίζουν τόκους και προσαυξήσεις ενώ τους αποδεσμεύουν ταχύτερα τον τραπεζικό λογαριασμό. Ωστόσο, αν κάποιος σπεύσει να δηλώσει μικρό αριθμό δόσεων, μετά δεν μπορεί να τον αυξήσει. Αντίθετα, αν δηλώσει μεγάλο αριθμό δόσεων, μπορεί να προχωρήσει στη συνέχεια σε αύξηση χωρίς να χάσει τα προνόμια (μείωση προσαυξήσεων κλπ).

Και στις δύο περιπτώσεις –και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία- το ζητούμενο είναι να μην χαθούν οι ρυθμίσεις. Η περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων είναι η πιο κραυγαλέα καθώς θα είναι καταστροφικό για τον οφειλέτη να αναβιώσει το κουρεμένο χρέος. Και στην εφορία όμως, η απώλεια της ρύθμισης «ξυπνά» τις κουρεμένες προσαυξήσεις και φυσικά αφήνει εκτεθειμένο τον οφειλέτη απέναντι στα αναγκαστικά μέτρα.

Μέχρι και πριν από λίγο στην πλατφόρμα της εφορίας είχαν κάνει «επίσκεψη» περίπου 120.000 φορολογούμενοι ενώ είχαν ήδη ολοκληρωθεί περισσότερες από 17.500 αιτήσεις.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου