ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αχτσιόγλου: Μόνιμη η 13η σύνταξη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

αχτσιόγλου-μόνιμη-η-13η-σύνταξη-με-κυβέ-508792

«Το πακέτο των θετικών μέτρων που ψηφίστηκε από τη Βουλή, είναι πλήρως κοστολογημένο και είναι εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε διαθέσιμο, μετά την επίτευξη του στόχου για το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, τη Δευτέρα, καταβάλλεται η 13η σύνταξη, η οποία δεν είναι ούτε επίδομα ούτε δώρο, με την έννοια της εφάπαξ παροχής, αλλά είναι μία μόνιμη σύνταξη. «Η 13η σύνταξη υπολογίζεται στη βάση της κύριας σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εφόσον η κυβέρνηση είναι η συγκεκριμένη, γιατί η ΝΔ δεν δεσμεύεται για τη διατήρηση αυτού του μέτρου. Πρόκειται για μόνιμη ενίσχυση στο ετήσιο εισόδημα των συνταξιούχων» διευκρίνισε η Έ. Αχτσιόγλου.

«Μικρή αύξηση στις συντάξεις»

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, οι αποδοχές των συνταξιούχων από τις συντάξεις, από τα τέλη του 2014 έως τα τέλη του 2018, παρουσίασαν μία μικρή αύξηση της τάξης των 20 ευρώ το μήνα. «Από το 2019, προστατεύσαμε τις καταβαλλόμενες συντάξεις και υπήρξαν μικρές αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, 620.000 συνταξιούχοι βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, ο επανυπολογισμός λειτουργεί μόνο θετικά, μόνο εκεί που έχει να δώσει αυξήσεις, αλλιώς η σύνταξη διατηρείται στο ίδιο επίπεδο» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την κριτική της ΝΔ για τις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας απάντησε: «Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν την περίοδο που υπέστησαν τη μεγάλη απώλεια των εισοδημάτων τους.

Δηλαδή, την περίοδο 2010-2014, έγιναν 12 οριζόντιες περικοπές των συντάξεων, τότε κόπηκε η 13η και η 14η σύνταξη, εκείνη την περίοδο, επίσης, έγιναν περικοπές, που την επόμενη μέρα πολλές από αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές και δημιουργήθηκε αυτή η αναστάτωση με τα αναδρομικά. Όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμα και πολιτικούς υπευθύνους. Ο κ. Βρούτσης και ο κ. Κουτρουμάνης ήταν αυτοί που είχαν κάνει τους νόμους που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί και, αυτήν τη στιγμή, δημιουργούν την αναστάτωση με τα αναδρομικά».

«Μείωση της ανεργίας»

Αναφορικά με την ανεργία, η Έ. Αχτσιόγλου είπε ότι, από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, καταγράφηκε μείωση της ανεργίας κατά περίπου 8%. Όπως εξήγησε, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 370.000 νέες θέσεις εργασίας. Τόνισε δε ότι περίπου το 70% των νέων θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ υπογράμμισε ότι έγινε και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, κατάργηση του υποκατώτατου και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά το θέμα των εκλογών, η υπουργός Εργασίας σχολίασε: «Εμείς δουλεύουμε και κάνουμε μεγάλο αγώνα, για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Για εμάς, δεν υπάρχει άλλο σενάριο. Είναι μία μεγάλη μάχη την οποία δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με αρκετά μεγάλες συμπράξεις που δημιουργούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα και με συμμαχίες με ευρύτερα στρώματα του προοδευτικού χώρου».

[newsit]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου