ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάζεμα της φοροδιαφυγής για έσοδα

μάζεμα-της-φοροδιαφυγής-για-έσοδα-438732

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στη Βουλή, με τον γενικό γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Καπελέρη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου και κατά την ομιλία του, την Τρίτη, στο συνέδριο του Economist, δίνοντας το σύνθημα για ολομέτωπη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, σε δηλώσεις του στο Σκάι την Τετάρτη, παραδέχθηκε πως δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων και συγκεκριμένα η αύξησή τους, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι αρκετή η δράση της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής.

Το 2010 βεβαιώθηκαν από το ΣΔΟΕ πρόστιμα 5 δισ. ευρώ και για εφέτος ο στόχος είναι 7,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά της φοροδιαφυγής, ο στόχος είναι η συγκέντρωση εσόδων ύψους 11,8 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Σημειώνεται ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, όπου οι στόχοι είναι πιο «σφικτοί» ο στόχος είναι έσοδα 3,5 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να αποδώσει 1,5 δισ. ευρώ φέτος, 4,4 δισ. το 2012 και 5,9 δισ. ευρώ το 2013.

Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ εφέτος εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη βελτίωση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται μεταξύ 25 και 37% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το 30% του συνόλου των φορολογικών εσόδων (βάσει των στοιχείων για το 2010).

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου ο αντεισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης τοποθετήθηκε Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, με αναπληρωτή του τον επίσης αντεισαγγελέα Εφετών Σπύρο Μουζακίτη.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου