ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο παροχών του Τσίπρα

τι-θα-περιλαμβάνει-το-νέο-πακέτο-παροχ-522002

Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Το πακέτο κλείδωσε ουσιαστικά μέσα στα τελευταία 24ωρα- την Κυριακή- οπότε και έγινε η τελική επιλογή από μια σε σειρά προτάσεων που είχαν πέσει στο τραπέζι. Μένει να φανεί αν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει κάποια (ή όλα) από τα ακόλουθα μέτρα που είχαν πέσει στο τραπέζι:

1. Επαναφορά της 13ης σύνταξης. Αναμένεται να δοθεί ένα ποσοστό της τάξεως των 600-800 ευρώ αλλά όχι στο σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων αλλά μόνο σε αυτούς που εισπράττουν ποσά σε έως 600-700 ευρώ τον μήνα προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος. Αυτό το μέτρο θα αντιμετωπιστεί επικοινωνιακά και ως «επιστροφή της ζημιάς που έγινε από την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

2. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και απασχολούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

3. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μέτρο που έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη των καταναλωτών.

4. Μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αφορολογήτου ώστε να προκύψει φορολογικό όφελος για το σύνολο των φορολογουμένων.

5. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 έχει ήδη ανακοινωθεί και αναμένεται να ενσωματωθεί και πάλι στο πακέτο

6. Μείωση των βασικών συντελεστών του ΦΠΑ ή εναλλακτικά μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών βασικής κατανάλωσης από τον κανονικό στον χαμηλό συντελεστή.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μέτρου «έκπληξης» καθώς η επιλογή του να γίνει σήμερα η ανακοίνωση των μέτρων αποσκοπεί ξεκάθαρα στο να αλλάξει το κλίμα ενόψει των εκλογών.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου