ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού το 65% των οφειλετών

εκτός-εξωδικαστικού-μηχανισμού-το-65-τω-528628

Οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που υποβάλλουν αίτημα για την ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό κατά 35% εντάσσονται και ρυθμίζουν τα χρέη τους, ενώ απορρίπτεται το 65% των αιτήσεων.

Κυρίως απορρίπτονται αιτήματα επιχειρήσεων που έχουν οφειλές σε περισσότερους από έναν πιστωτή, και συγκεκριμένα σε τράπεζες, και η διαδικασία διευθέτησης επιβλέπεται από συντονιστή. Αντίθετα, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η επιτυχία των διμερών διαπραγματεύσεων (1 προς 1), δηλαδή αυτών που γίνονται μεταξύ του οφειλέτη και του πιστωτή (κατά βάση μία τράπεζα) που κατέχει άνω του 85% του χρέους της επιχείρησης.

Ακόμη, ικανοποιητικό είναι το ποσοστό των ρυθμίσεων για οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, ενώ ανάλογα κινούνται και οι ρυθμίσεις για τους αγρότες, με εξαίρεση τις οφειλές τους προς την εκκαθαρίστρια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας PQH, όπου το ποσοστό επιτυχούς ρύθμισης είναι χαμηλό.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναμένει επιτάχυνση των εντάξεων, με τη λειτουργία από τις αρχές Απριλίου της ανανεωμένης πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η βελτίωση της πλατφόρμας περιλαμβάνει τη δυνατότητα, εφόσον οι τράπεζες ψηφίσουν αρνητικά στην ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, να εξαιρούνται και η αίτηση να προωθείται προς ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ).

Στην επομένη αναβάθμισης της πλατφόρμας που αναμένεται μέχρι τις αρχές Ιουνίου, εφόσον μια τράπεζα έχει πάνω από 85% του συνολικού χρέους, τότε, ανεξαρτήτως τι ψηφίζει (θετικά ή αρνητικά), η αίτηση θα προωθείται προς ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ).

Ο απολογισμός
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τις 03 Αυγούστου 2017 μέχρι και τις 25 Απριλίου έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 60.731 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ:

Έχουν υποβληθεί έως τώρα 6.735 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.973 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 στους 3,5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό εντάχθηκαν και ρύθμισαν τις οφειλές τους, για αποπληρωμή έως και σε 120 δόσεις, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Σημειώνεται ότι κάποιοι οφειλέτες προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων και επανυποβολή τους (με σκοπό την ένταξη των οφειλών του 2017 ή τη διόρθωση της δήλωσης περί πτωχευτικής ικανότητας) και συνεπώς ενδέχεται να εμφανίζονται φαινομενικές μειώσεις στα στατιστικά στοιχεία, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αποτελέσματα ανά είδος οφειλέτη
Επιχειρήσεις και ομόρρυθμοι εταίροι (90 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.023 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 295 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες και προμηθευτές.

Ελεύθεροι επαγγελματίες (64 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.348 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 1.459 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Αγρότες (43 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 364 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κ.λπ. τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 219 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά στοιχεία ανά κατηγορία

Α. Επιχειρήσεις

  • 40.461 εκκίνησαν τη διαδικασία
  • 9.889 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
  • 3.023 αιτήσεις υποβλήθηκαν: 797 σε διμερή διαπραγμάτευση και 2.428 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές (από 1.788, την προηγ. εβδομάδα)
  • 1.835 βεβαίωση πληρότητας (από 1.793 την προηγούμενη εβδομάδα) και 1.355 έναρξη διαπραγμάτευσης με πολλαπλούς πιστωτές (από 1.314 την προηγούμενη εβδομάδα)
  • 295 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους
  • 20 Αποτυχίες (έλλειψη απαρτίας) – Οριστικά υποβληθείσα αίτηση προς ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ ή και προς τους δύο.

B. Ελεύθεροι επαγγελματίες

  • 18.747 εκκίνησαν τη διαδικασία
  • 11.467 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
  • 3.348 αιτήσεις υποβλήθηκαν
  • 754 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ
  • 1.029 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ
  • ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ): 1.459

Γ. Αγρότες

  • 1.523 εκκίνησαν τη διαδικασία
  • 1.096 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
  • 364 αιτήσεις υποβλήθηκαν
  • 144 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ
  • 139 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ
  • 1 αίτηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς προς ΥΕΕ Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα
  • ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ, ΚΕΑΟ και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση): 219

Πηγή: Ναυτεμπορική

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου