ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mετά το Πάσχα το ν/σ για τις 120 δόσεις σε Ταμεία και Εφορία

mετά-το-πάσχα-το-ν-σ-για-τις-120-δόσεις-σε-τα-542153

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση για να προλάβει την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία πριν από τις ευρωεκλογές. Η αρχική αισιοδοξία ότι η ρύθμιση θα περάσει χωρίς εμπόδια από τους θεσμούς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται καθώς στο άκουσμα μόνο των κυβερνητικών σχεδιασμών για μια «ανοικτή ρύθμιση» οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ζήτησαν αμέσως εξηγήσεις.

Το θέμα είναι πλέον δεδομένο ότι θα συζητηθεί στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις που θα γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα στην Αθήνα. Έτσι, το νομοσχέδιο –ειδικά για τα χρέη στην εφορία- δεν αναμένεται να έρθει στη Βουλή πριν από τις 5-6 Μαίου. Το αν θα είναι ο νόμος αλλά και η ηλεκτρονική πλατφόρμα έτοιμα μέσα στον Μάιο, είναι πλέον το καινούργιο «στοίχημα» που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση αποφεύγοντας τις «περιπέτειες» που είχε με το ρύθμιση για την πρώτη κατοικία και την πλατφόρμα της ρύθμισης.

Εξαιρετικά αβέβαιο είναι πλέον και το τι θα γίνει με τη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβερνητική δέσμευση ότι η ρύθμιση θα είναι νόμος του κράτους μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ενώ ουδείς γνωρίζει αν οι αντιρρήσεις των θεσμών αφορούν και στη ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι θεσμοί αναμένονται στην Αθήνα στις 5 Μαίου στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Κανονικά, οι ρυθμίσεις δεν είναι τμήμα της αξιολόγησης. Είναι όμως δεδομένο ότι το θέμα θα συζητηθεί καθώς οι ενστάσεις των θεσμών είναι ουκ ολίγες. Το σχέδιο που έχει καταρτίσει –και το οποίο προβλέπει μια ανοικτή ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ειδικά για όσους βαρύνονται με οφειλές της τάξεως των 5000-10.000 ευρώ ετησίως- φαίνεται να προκαλεί ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά των «ανοικτών» ρυθμίσεων με το επιχείρημα ότι πλήττεται η κουλτούρα των πληρωμών. Έτσι, στις αρχές Μαίου θα ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση θα χρειαστεί να τροποποιήσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων –κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη με την πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια- προκειμένου να την στείλει το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είχαν καταλήξει σε ένα σχέδιο ρύθμισης με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Να εντάσσονται όλοι ανεξάρτητα από το εισόδημα και την περιουσία τους. Το εισόδημα να χρησιμοποιείται ως κριτήριο όχι για την ένταξη ή την μη ένταξη στη ρύθμιση αλλά για τον προσδιορισμό του αριθμού των δόσεων.

2. Η ρύθμιση να είναι άτοκη για οφειλές μέχρι 3000 ή 5000 ευρώ και να επιβάλλεται τόκος για χρέη άνω των 5000 ευρώ.

3. Να διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους και το ποσοστό της διαγραφής των προσαυξήσεων να περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

4. Να καθορίζεται η ελάχιστη δόση σε πολύ χαμηλό επίπεδο της τάξεως των 20-30 ευρώ τον μήνα ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλος αριθμός δόσεων ακόμη και γι’ αυτούς που χρωστούν 3000-4000 ευρώ.

Οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στην θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτήριων αλλά και στην διαμόρφωση του ποσού της ελάχιστης δόσης πάνω από τα 30-40 ευρώ τον μήνα.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου