ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών στον κλάδο του επισιτισμού επιβάλλει ο ΟΜΕΔ

αυξήσεις-μισθών-στον-κλάδο-του-επισιτ-555925

Σε αυξήσεις μισθών στους εργαζομένους του επισιτισμού και μάλιστα αναδρομικά, από τον Φεβρουάριο του 2018 έως και τον περασμένο Φεβρουάριο, οδηγεί η οριστική απόφαση της πενταμελούς επιτροπής διαιτησίας του ΟΜΕΔ, που απέρριψε την έφεση των εργοδοτικών οργανώσεων στον κλάδο.

Η επιτροπή έκρινε πως παραμένει σε ισχύ για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας, η απόφαση της τριμελούς επιτροπής, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων για αυξήσεις 1% επί των μισθών του 2016, ώστε οι μισθολογικές αποδοχές να φτάσουν στα επίπεδα των 662 ευρώ έως 950 ευρώ.

Η ίδια απόφαση δεν δικαιώνει τα αιτήματα των εργοδοτών για τροποποίηση του τρόπου αμοιβής των σερβιτόρων και καθιέρωση του εργοσήμου έναντι του τεκμαρτού ημερομισθίου για την ασφάλισή τους, όπως και το αίτημα για δίμηνη «ευελιξία» στα ρεπό. Βέβαια, η σύμβαση για την οποία ελήφθη η απόφαση έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η εφαρμογή της από το σύνολο των εργοδοτών στον κλάδο θεωρείται και από τους εργαζομένους σχεδόν ανέφικτη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό ότι «οι τακτικισμοί δεν βοηθούν στην εξεύρεση κοινής συνισταμένης προκειμένου να ρυθμιστούν οι όροι αμοιβής και εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού, όπου πλέον ο χαρακτηρισμός του ως χαοτικός αποτελεί γενίκευση».

Επόμενο βήμα, μετά την έκδοση της απόφασης της πενταμελούς επιτροπής, είναι η διερεύνηση τυχόν επέκτασης της απόφασης, βάσει της γνωστής διαδικασίας με την αναζήτηση από το υπουργείο Εργασίας των μητρώων των εργοδοτικών οργανώσεων.

Μόνο εάν αποδειχθεί ότι οι εμπλεκόμενες εργοδοτικές οργανώσεις καλύπτουν το 51% των εργαζομένων στον επισιτισμό, θα μπορεί το υπουργείο να κηρύξει την απόφαση υποχρεωτική για το σύνολο των περίπου 270.000 εργαζομένων στον κλάδο.

Η επίμαχη διαδικασία αφορά εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις κέτερινγκ και κάθε είδους επισιτιστική επιχείρηση.

Πηγή: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου