ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως από το Eurogroup για τη δόση του ενός δισ. ευρώ

πράσινο-φως-από-το-eurogroup-για-τη-δόση-του-ενό-563091

Την αποδέσμευση της δόσης των 978 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή του το Eurogroup στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα ολοκληρώθηκε και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης επικύρωσαν την απόφαση του Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης.

Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group), που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις “απαραίτητες” ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει “μεγάλη πρόοδο” από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Βουκουρέστι.

Ο ίδιος είπε πως η Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισ., το οποίο θα αποτελέσει “καλό σημάδι” για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου