ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Θολό τοπίο» στη συμφωνία κυβέρνησης –τραπεζιτών για την πρώτη κατοικία

θολό-τοπίο-στη-συμφωνία-κυβέρνησης-612199

Μονότονα επαναλάμβαναν μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη κατοικία, υπουργοί και τραπεζίτες ότι … «βγήκε λευκός καπνός», χωρίς ωστόσο να μπαίνουν σε λεπτομέρειες.

Κάτι που γεννά ανησυχίες, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ, ο νόμος Κατσέλη λήγει την προσεχή Πέμπτη και θα πρέπει μέχρι τότε να έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία.

Το ερώτημα βέβαια που δεν έχει απαντηθεί πλήρως, είναι εάν έχουμε ή όχι συμφωνία για την πρώτη κατοικία. Όλοι λένε πως έχουμε, αλλά ακριβώς το ίδιο έλεγαν μία εβδομάδα πριν και τελικά αποδείχθηκε πως η συμφωνία ήταν μάλλον στην σφαίρα της φαντασίας.

Κάποιες πληροφορίες που ωστόσο δεν είναι διασταυρωμένες, αναφέρουν ότι η συζήτηση ήταν θυελλώδης και τελικά δεν κατέληξαν σε μία σειρά από επιμέρους ζητήματα που μόνο ήσσονος σημασίας δεν είναι. Αποφάσισαν ωστόσο με παρότρυνση της κυβέρνησης, να λένε όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη ότι «βγήκε λευκός» καπνός και αυτό διότι το αντίθετο μπορούσε να φέρει αναταραχή κάτι που δεν το θέλουν στην παρούσα φάση.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Δευτέρα και θα γράφουν γραμμή γραμμή το νέο πλαίσιο και αφού πρώτα λαμβάνουν την σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Στόχος όλων είναι το νομοσχέδιο να πάει στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος την Τρίτη και να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νέος νόμος θα έχει διάρκεια ζωής μόλις ένα έτος και εν συνεχεία όσοι δεν έχουν επιλύσει τα ζητήματα του δανείου τους, θα προσφεύγουν στις υφιστάμενες διαδικασίες, εκτός προστασίας.

Οι τραπεζίτες στη συνάντηση προσήλθαν με ένα βασικό και μάλλον, από ότι λένε οι πληροφορίες, αδιαπραγμάτευτο όρο. Να αντιμετωπιστεί ενιαία το θέμα των κόκκινων δανείων και όχι πολυδιάστατα. Με λίγα λόγια να αντιμετωπίζονται συνολικά τα δάνεια που έχει κάθε δανειολήπτης και όσοι είναι ενταγμένοι στον ν. Κατσέλη να περάσουν εκ νέου από το σκάνερ της νέας διαδικασίας.

Παράλληλα οι τραπεζίτες ήθελαν πάση θυσία η επιδότηση του κάθε δανείου να βγαίνει όχι με δικαστική απόφαση, αλλά τυποποιημένα μέσα από την πλατφόρμα που θα λειτουργήσει.

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε, χωρίς να επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε και να διαψεύδεται είναι ότι το εισοδηματικό κριτήριο ανεβαίνει από τις 36.000 ευρώ το υψηλό όριο στις 40.800 ευρώ.

Ένα θέμα που επίσης δεν έχει βρει απάντηση είναι τι θα συμβεί με τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Οι τράπεζες ζητούσαν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις και πιο ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες. Σε αυτό μάλιστα επιμένουν και οι δανειστές.

Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος. Στην προηγούμενη συνάντηση παρόντες ήταν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου