ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισθητά μειωμένο το επίδομα στέγασης [αναλυτικοί πίνακες]

αισθητά-μειωμένο-το-επίδομα-στέγασης-613675

Αισθητά μειωμένος θα είναι τελικώς ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης καθώς «κόπηκαν» από το επίδομα όσοι πληρώνουν στεγαστικά δάνεια με αποτέλεσμα να απομείνουν μόνο όσοι καταβάλλουν ενοίκιο.

Εκτός από τον αριθμό των δικαιούχων, κόπηκαν από τον προϋπολογισμό του μέτρου και περίπου 100 εκατ. ευρώ καθώς στους ενοικιαστές που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα δοθούν τελικώς 304 εκατ. ευρώ και όχι 400 εκατ. ευρώ όπως είχε αναγραφεί στον προϋπολογισμό.

Με τις δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει από χθες theTOC.gr για μεταφορά κονδυλίων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση που θα γίνει μέσω του νόμου Κατσέλη.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα ανέλθουν τελικώς σε 259.631 νοικοκυριά στα οποία κατοικούν συνολικά 667.074 άτομα. Το σύνολο των νοικοκυριών σε ενοίκιο ανέρχονται σε 1,1 εκατομμύρια. Τα νοικοκυριά με παιδιά θα είναι 132.952 και τα νοιοκυριά χωρίς παιδιά 126.679.

Το επίδομα θα κλιμακώνεται ως εξής:

1. Το μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα εισπράττει 70 ευρώ τον μήνα αν το εισόδημα είναι έως 7000 ευρώ και η αξία των ακινήτων έως 120.000 ευρώ

2. Το νοικοκυριό με πέντε μέλη και πάνω θα εισπράττει 210 ευρώ αν το εισόδημα έως 21.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου έως 180.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές: Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα

Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης απασχόλησε και το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι στις αρχές Απριλίου να καταβληθούν αναδρομικά από 1/1/2019 τα ποσά στους δικαιούχους.

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε τοποθέτηση από αρκετά στελέχη της κυβέρνησης στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη στεγαστική πολιτική που θα ακολουθεί ώστε να γίνει προσιτή η κατοικία.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής επιτροπής από τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας την οποία θα συνδράμουν και τα υπόλοιπα υπουργεία που εμπλέκονται ώστε να κατατεθεί προς συζήτηση μια συνολική πρόταση για την προσφορά στέγης που θα απαντά και στις σύγχρονες προκλήσει..

Αναφορικά με τις προκλήσεις, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των μακροχρόνιων μισθώσεων -το γνωστό airbnb- το οποίο πέραν των θετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, έχει δημιουργήσει ένα ζήτημα που αφορά στην προσφορά κατοικιών αλλά και στην εκτόξευση των τιμών των ενοικίων.

Η συγκεκριμένη επιτροπή των τριών υπουργείων θα μελετήσει αναλυτικά το ζήτημα και θα προτείνει δράσεις εξισορρόπησης των θετικών και των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν προκληθεί.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου