ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη σε 5.000 αυτοαπασχολουμένους από τον ΟΑΕΔ

στήριξη-σε-5-000-αυτοαπασχολουμένους-από-617315

Ξεκινά πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά 5.000 ανέργους, πρώην αυτοαπασχολούμενους, στους οποίους θα δοθεί μία δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία.

Σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη στην αγορά εργασίας των ανέργων, οι οποίοι είχαν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και στους οποίους δίνεται δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω της δημιουργίας μιας νέας οικονομικής οντότητας.

Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η επιχορήγηση των πρώην αυτοαπασχολούμενων θα διαρκέσει 12 μήνες, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από 1/1/2012 και μέχρι έξι μήνες πριν από τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι ωφελούμενοι δεν θα πρέπει, επίσης, να έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση, η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α΄ ή β΄ βαθμού συγγένειας. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική – επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξάμηνο που προηγείται της δημοσίευσης της προκήρυξης αλλά ούτε να έχουν προβεί σε νέα έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ, από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης στην ΕτΚ και εφεξής.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ΕΦΚΑ και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

Τέλος, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν την ιδιότητα του ανέργουδιαθέτουν, δηλαδή, δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ – αλλά και όσοι είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς. Οι δικαιούχοι μετά τη λήξη του δωδεκάμηνου – όσο δηλαδή διαρκεί η επιχορήγηση – δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους για άλλους τρεις μήνες.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου