ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης κόντρα στους οίκους

ψήφος-εμπιστοσύνης-κόντρα-στους-οίκο-447221

 

Οι ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει όλο το χρέος της, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι «κίνδυνοι» σε αυτή την εκτίμηση, δηλώνει ο επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF).

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Όλες οι υπεύθυνες αρχές, το ΔΝT, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, υποθέτουν μέχρι σήμερα ότι η Αθήνα μπορεί να πληρώσει όλο το χρέος της. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι», λέει.

Ο κ. Ρέγκλιγνκ υποβαθμίζει το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι οι αγορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μόνο τρεις χώρες αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα.

«Ο κίνδυνος να επηρεάσει μία χώρα που είναι σε κρίση μία άλλη χώρα είναι αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με ότι ήταν πριν από έξι μήνες. Η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε τρεις μικρές χώρες, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ισπανία δεν ανήκει πλέον σε αυτή τη λίστα», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει, ο κ. Ρέγκλινγκ εφέρετο να είχε δηλώσει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της δεν είναι δυνατό να απαντηθεί ακόμα, είχε πει σε στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, μετά από ομιλία του σε επιτροπή της γερμανικής βουλής.

Το ΔΝΤ

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα εξυπηρετήσει το χρέος της» δήλωσε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρολαϊν Άτκινσον.

Την παραπάνω δήλωση έκανε απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s, ο οποίoς προέβαλε ως σκεπτικό ότι η χώρα θα χρειαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους, πριν αιτηθεί την ένταξή της στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ΕSM.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου του ΔΝΤ, το απόγευμα της Πέμπτης, η κυρία Άτκινσον σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει την αξιολόγηση του οίκου S&P, πρόσθεσε ωστόσο ότι «η Ελλάδα προχωράει ένα πρόγραμμα με δύο πυλώνες, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με στόχο την επιστροφή στις διεθνείς αγορές».

Για το ζήτημα της Πορτογαλίας, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι το Ταμείο δεν έχει δεχθεί κανένα αίτημα συνδρομής και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Αυτόματη τριετής επιμήκυνση

Την αυτόματη επιμήκυνση κατά τρία έτη της αποπληρωμής του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θα προσφύγουν στον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης (ESM), προτείνει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Άξελ Βέμπερ.

Ο μόνιμος μηχανισμός ευρω-στήριξης θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2013.

«Πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο αυτόματης τριετούς επιμήκυνσης των χρεών των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να μην εστιάσουμε στην πιθανότητα διαγραφών», σημείωσε.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η αυτόματη τριετής επιμήκυνση θα έχει «σημαντικά πλεονεκτήματα» για «τις χώρες που χορηγούν τη βοήθεια, για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και για τις χώρες που δέχονται τη βοήθεια του ESM».

Αυτή η ρύθμιση είναι «νομικά εφικτή, διαφανής και η επιμήκυνση δεν θα είναι πιστοληπτικό γεγονός με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που θα συνεπάγονταν κάτι τέτοιο», είπε και προσέθεσε πως «απαντά σε όλα τα επίκαιρα προβλήματα» που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου, ενισχύοντας τη «χρήσιμη προσήλωση στη σταθερότητα» της Ευρωζώνης.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου