ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα προκλητική υποβάθμιση της Eλλάδας

νέα-προκλητική-υποβάθμιση-της-eλλάδας-447448

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε ‘BB-‘ από ‘BB+’, και διατηρώντας αρνητικές προοπτικές, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.

Θεωρεί μάλιστα, ερμηνεύοντας τις αποφάσεις τις πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ότι η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί πιθανή προϋπόθεση για υπαγωγή στον μόνιμο μηχανισμό (ESM).

Ο ξένος οίκος προειδοποιεί δε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μια ή δυο βαθμίδες εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική θέση της χώρας.

Ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση και της Πορτογαλίας, απόφαση που επίσης συνδέει με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν νέα άνοδο των spreads Ελλάδας και Πορτογαλίας, με την απόδοση του ελληνικού διετούς να ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης, στο 15,46%, ενώ του πορτογαλικού 2ετούς τίτλου να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά για τη χώρα, στο 7,699%.

Η αιτιολόγηση

Όπως τονίζει ο Οίκος S&P «δεδομένων των συνεχιζόμενων σημαντικών δανειακών αναγκών της Ελλάδας, εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να ενταχθεί στο EFSF (προσωρινός μηνανισμός διάσωσης) και αργότερα στο ESM (μόνιμος μηχανισμός διάσωσης)».

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, προσθέτει ο Οίκος, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της S&P ότι η πρόσβαση στον ESM προϋποθέτει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιώτες πιστωτές.

«Πιστεύουμε ότι οι προαναφερθέντες όροι για εισαγωγή στον ESM, σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος και τις υψηλές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, υπονομεύουν τα ελληνικά σχέδια για επάνοδο στις αγορές μέχρι τα μέσα του 2013, όταν εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ, αυξάνοντας την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους», επισημαίνει ο Οίκος.

«Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα πιθανόν να ζητήσει χρηματοδότηση από το ESM» συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο σαββατοκύριακο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην χρηματοδότηση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας (ESM) που θα ξεκινήσει την λειτουργία του στα μέσα του 2013, αλλά μετέθεσαν τις αποφάσεις για τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF) για τον Ιούνιο.

Απειλή για νέα υποβάθμιση

Ο ξένος οίκος είπε ακόμη ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερο του προβλεπόμενου έλλειμμα το 2011 και βραχυπρόθεσμα περαιτέρω δημοσιονομική επιδείνωση το 2011.

Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει επαρκώς τον έλεγχο των δαπανών, ώστε να αποφύγει νέες αποκλίσεις το 2011.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει η S&P, οι προοπτικές αύξησης των εσόδων από τη φοροδιαφυγή παραμένουν αβέβαιες, τόσο λόγω της χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης όσο και λόγω της επίμονης ανεπάρκειας του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού της χώρας.

Η S&P εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα το 2013, λίγο υψηλότερα από το 160% του ΑΕΠ, προτού κινηθεί πτωτικά.

Ακόμη η S&P επισημαίνει ότι η υποβάθμιση «ενδέχεται» να επηρεάσει και την αξιολόγηση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P δεν αντανακλά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Δεν μάς υποβαθμίζουν εξαιτίας όσων κάνει η Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου, κληθείς να σχολιάσει την κίνηση της S&P κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Η όλη προσπάθεια και όλο το πρόγραμμα και ο προγραμματισμός της Ελλάδας είναι να βγει το νωρίτερο στις αγορές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

Σχολιάζοντας την κίνηση του οίκου αξιολόγησης ο πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Από τη φούσκα της ευημερίας πέρασαν στον πανικό. Αποδείξαμε ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο και αυτό αναγνωρίζεται από όλη την Ευρώπη».

Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών, από κοινού με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε εκ νέου στους οίκους αξιολόγησης με αφορμή την υποβάθμιση από την Standard and Poor’s.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό, είπε ο κ. Παπανδρέου και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση. Πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι οίκοι αξιολόγηση δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο πρέπει να ηρεμήσουν τις αγορές. Αυτό που έχει σημασία -είπε- είναι να μη δείξουμε ότι κάνουμε πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα. Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωομολόγου υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να συμβάλει, αν είχε εγκριθεί, και στη διαχείριση του χρέους αλλά και στην αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ αγορών και πολιτικής και πρόσθεσε ότι τίθεται ζήτημα για το ποιος κυβερνά τον κόσμο.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το 2012 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι η χώρα αναμένεται να μπει σε θετικούς ρυθμούς προς το τέλος του 2011.

«Ήδη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας της οικονομίας ανήκει στο παρελθόν» είπε ο κ. Πεταλωτής παραπέμποντας σε «ενθαρρυντικά» στοιχεία επ’ αυτού και ειδικότερα στην αύξηση των εξαγωγών κατά 40% το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Συνέπεια αυτού, είπε, είναι η σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας.

Αναφορικά με δημοσιεύματα περί αναθεώρησης του ελλείμματος προς τα πάνω, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι υπάρχει πλέον ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, για να διατυπώνει το έλλειμμα κάθε φορά. Συμπλήρωσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάποιο σχόλιο, καθότι δεν υπάρχει ακόμα η έκθεσή της.

Σημείωσε πάντως ότι οι όποιες παρεκκλίσεις υπάρχουν σε οικονομικά μεγέθη, αντιμετωπίζονται.

 

Λανθασμένη αξιολόγηση

Σε λανθασμένη, αλλά και μονομερή αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου βασίζεται η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, τονίζει σε σκληρή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνει δε ότι «δεν αντανακλά» ούτε την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος ούτε τις προοπτικές της οικονομίας.

«Αγνοούν περιέργως», τονίζει με νόημα το υπουργείο, τις υπόλοιπες θετικές αποφάσεις της Συνόδου για την Ελλάδα (επιμήκυνση δανείου και μείωση επιτοκίου) που μειώνουν το βάρος για την χώρα και κατ’ επέκταση την πιθανότητα προσφυγής στο μόνιμο ευρωμηχανισμό διάσωσης.

Ακόμη, προσθέτει το υπουργείο, αγνοούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για μεσοπρόσθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες αποκλίσεις και για φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012 επαναλαμβάνει το υπουργείο, τονίζοντας ότι οι αξιολογήσεις της τρόικα μέχρι τώρα είναι όλες θετικές.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου