ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναδιάρθρωση ίσως οδηγήσει τράπεζες σε κατάρρευση

η-αναδιάρθρωση-ίσως-οδηγήσει-τράπεζε-448181

Απάντηση σε φωνές που ζητούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και μετά τη συμφωνία – ανάσα των Βρυξελλών, έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χθες. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Stern, υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες, ενδεχομένως και γερμανικές.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου και μετά τις σχετικές παροτρύνσεις ακόμη και από το περιβάλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των τραπεζών».

Σύμφωνα με το Reuters, που μεταδίδει απόσπασμα της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο Stern, η οποία θα δημοσιευθεί σήμερα, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι αυτό ισχύει ακόμα και για τις γερμανικές τράπεζες.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δανειακής στήριξης που παρέχεται στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα υπάρξει όφελος από τη διαδικασία αυτή και για τους Γερμανούς φορολογουμένους, τους οποίους διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι θα λάβουν τα χρήματά τους πίσω και με τόκο.

Οι αγορές τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά, παρατήρησε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πραγματική τρομοκρατία από τις αγορές».

Εντολές για παρουσία

στις εκδηλώσεις

«Δεν θα κλειστούμε στα γραφεία μας, θα είμαστε κοντά στο λαό, άλλωστε γι’ αυτό μας ψήφισαν οι πολίτες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μιλώντας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η αναφορά του κ. Παπανδρέου έχει σχέση με τα επεισόδια που προκαλούν μεμονωμένες ομάδες πολιτών, σε βάρος κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και γενικά σε βάρος πολιτικών στελεχών. Τη Δευτέρα, μάλιστα, οργανώθηκε ανάλογη συγκέντρωση στη Σύρο, όπου είχε μεταβεί ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς και στις εξελίξεις στη Λιβύη.

Όσον αφορά στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η επισημοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου της 11ης Μαρτίου είναι ένα μάθημα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αγορές. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρωτοβουλία της Ελλάδας για το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις χώρες της ευρωζώνης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ελλάδα «παρ’ ολίγον χρεοκοπημένη χώρα», όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. «Βλέπουμε τις εντάσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν και εκ των πραγμάτων βεβαίως ο καθένας κοιτάζει προς την κυβέρνηση… Δεν πρέπει να ξεχνάμε από που ξεκινήσαμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα διαφορετικό μοντέλο δημόσιας διοίκησης και αναφέρθηκε στην «καλή νομοθέτηση», όπως είπε, για την οποία θα στείλει ο ίδιος σχετικό κείμενο προς όλους τους υπουργούς, το οποίο θα συνοδεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Το κείμενο αυτό θα είναι ένα ερωτηματολόγιο -«ένα check-list», όπως συγκεκριμένα είπε- «για το τι πρέπει να διαθέτει η διαδικασία της νομοθέτησης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μάχες μπροστά της ακόμη και ότι ως λαός η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ιδιαίτερη. Επισήμανε δε, ότι μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προωθηθούν νέες μεγάλες αλλαγές, τα οφέλη των οποίων θα είναι μεγαλύτερα με την πλήρη εφαρμογή τους.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, ζήτησε την ειρηνική επίλυση, την κατάπαυση του πυρός, κάτι που σημαίνει «την αποδοχή και από τον Καντάφι των όρων του ΟΗΕ».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου