ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό κατά 1,15 δισ. ευρώ

μαύρη-τρύπα-στον-προϋπολογισμό-κατά-115-448406

Αυξημένο κατά 8,5% στο 1,024 δισ. ευρώ εμφανίζεται στο πρώτο δίμηνο του 2011 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα -τελικά- στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. Τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί στο δίμηνο κατά 860 εκ. ευρώ.

Το έλλειμμα είναι κατά 55 εκ. ευρώ χαμηλότερο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, καθώς στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2011 το έλλειμμα του πρώτου διμήνου προβλεπόταν σε 1,079 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2010, το έλλειμμα είναι αυξημένο, κυρίως λόγω της μη επανάληψης στην περίοδο αυτή συγκεκριμένων αποδόσεων μέτρων, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης από την εκτιμώμενη ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, με βάση την τελευταία αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,950 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 9,1%.

Η μείωση οφείλεται στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκ. ευρώ, αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 414 εκατομμύρια.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,4%.

Τα έσοδα, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 354,5% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.

Επισημαίνεται ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί στο δίμηνο κατά 860 εκ. ευρώ, ενώ αυτά του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 603 εκ. ευρώ, με συνέπεια για το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού η μείωση να περιορίζεται στα 257 εκ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 284 εκ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί, ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 595 εκ. ευρώ.

Συνολικά, η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού είναι 1,15 δισ. ευρώ, περίπου.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης -κατά τον ορισμό του ESA95- που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

 
 
Ο κ. Πεταλωτής
 
«Έντιμα και υπεύθυνα με κύριο όπλο την αξιοπιστία και τα πεπραγμένα μας, διεκδικούμε και πετυχαίνουμε την ελάφρυνση των πολιτών από τους αρχικούς όρους της δανειακής σύμβασης με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας τους στόχους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση μοχθεί να τις υλοποιήσει «παρά τη στάση μερίδας παραγόντων του δημόσιου βίου, οι οποίοι φαίνεται σαν να επιχαίρουν στην εμφάνιση και μόνο ενός ‘υφάλου’ που συναντά η χώρα, απαξιώνοντας έτσι όχι την κυβέρνηση αλλά την μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουν πρώτα από όλους οι πολίτες».

 Παράλληλα, σημείωσε ότι «η αναδιάρθρωση είναι κάτι που δεν είναι στους σχεδιασμούς μας και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει» και πως δεν έχει αλλάξει τίποτα από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τους στόχους για τις αποφάσεις που αναμένει η Ελλάδα να επικυρωθούν στην ερχόμενη Σύνοδο.

Για το εάν υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί η τελική απόφαση για την επόμενη σύνοδο, είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με το σχέδιο για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι σχέδιο που χρειάζεται αρκετή δουλειά ώστε να είναι πλήρως μελετημένο Το σχέδιο αυτό, ανέφερε, θα παρουσιαστεί «σε σύντομο χρονικό διάστημα» και προσέθεσε ότι δεν θα είναι αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη ότι θα πρέπει να γίνει, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή της δημόσιας περιουσίας ώστε να αξιοποιηθεί και πως για πρώτη φορά θα υπάρχει συγκεντρωτικό πλάνο και σχέδιο με συγκεκριμένα αναπτυξιακά και κοινωνικού χαρακτήρα κριτήρια για τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να μειωθεί απευθείας το δημόσιο χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν διαφωνίες στην κυβέρνηση για τον τρόπο αξιοποίησης, τόνισε πως «η κυβερνητική πολιτική και μάλιστα σε τόσο σημαντικά ζητήματα είναι συνολική, συλλογική» και υπογράμμισε πως «λευκή επιταγή» δεν έχει ζητηθεί από κανέναν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου