ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λυράρηδες με POS: Η μαντινάδα για τη χρέωση και οι αντιδράσεις για τα νέα δεδομένα

λυράρηδες-με-pos-η-μαντινάδα-για-τη-χρέωσ-642357

“POS μου επέβαλε να βάλω η Εφορία και με την κάρτα να ‘ρχεσαι για την παραγγελία”. Με αυτή τη μαντινάδα, ο λυράρης Νίκος Βεζυράκης και ο λαουτιέρης Γιώργος Κατσουλιέρης, σχολιάζουν με χιούμορ και με φόντο τον Κούλε, την απόφαση του ΥΠΟΙΚ που τους υποχρεώνει να έχουν POS και να πληρώνονται μέσω αυτού, με κάρτα, σε γάμους, πανηγύρια, αλλά και σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση καλούνται να παίξουν.

Οι Κρητικοί καλλιτέχνες, όπως και οι συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Ελλάδα. μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, δηλώνουν την αντίθεσή τους και σε ανακοίνωση του εξέδωσαν χαρακτηρίζουν μεταξύ άλλων την απόφαση εξωπραγματική σημειώνοντας πως η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μία δραστηριότητα που δεν αποφέρει εγγυημένο και σταθερό εισόδημα και βεβαίως δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα.

H ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

«Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στο χώρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας των εικαστικών καλλιτεχνών και διαμορφώνει ένα επαγγελματικό και οικονομικό τοπίο, που δυσχεραίνει περισσότερο την ανεξαρτησία της Τέχνης στη χώρα μας.

Επιπλέον θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η μεταβολή πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς της καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, όπως είναι το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Η καλλιτεχνική δημιουργία δεν είναι αντικείμενο «λιανικής» συναλλαγής. Η εικαστική δημιουργία, είναι κοινωνικό αγαθό ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡEYMA, δεν συνιστά μια τυπική επαγγελματική δραστηριότητα. Πολύ περισσότερο δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα, δεν αποτελεί επαγγελματική δραστηριότητα με μόνιμη διάθεση του παραγόμενου έργου (τα έργα τέχνης δημιουργούνται και συνήθως παραμένουν στο περιθώριο των οικονομικών συναλλαγών αποτελώντας παρακαταθήκη για τη μελλοντική δημιουργία, δεν μπαίνουν στην πλειονότητά τους σε διαδικασία συναλλαγών, χρειάζεται πολύς χρόνος για να δημιουργηθούν, παραμένουν στα εργαστήρια για χρόνια χωρίς να διακινούνται) και επιπλέον οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας την κοινωνική αξία και προσφορά της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ Είναι φανερό ότι είμαστε μπροστά σε νέο αγώνα, για τα αυτονόητα».

Πηγή: ekriti.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου