ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με λίστα πωλήσεων ακινήτων για 20 δισ. ευρώ

με-λίστα-πωλήσεων-ακινήτων-για-20-δισ-ευ-448794

Με ένα συγκεκριμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, που θα ξεπερνά και τους στόχους του Μνημονίου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μετάσχει στο συμβούλιο Eurogroup τη Δευτέρα, για να πείσει τους εταίρους πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους όρους, για τις διευκολύνσεις που θα λάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως κάλυψη έναντι των πιστωτών για την επιμήκυνση και τη μείωση επιτοκίων του δανείου προς τη χώρα μας, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, τα πρώτα 10 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 15-20 δισ. της ερχόμενης 2ετίας, δεν θα προέλθουν από την πώληση εισηγμένων ΔΕΚΟ, αλλά από ένα φιλόδοξο σχέδιο αξιοποίησης κρατικών ακινήτων, που περιλαμβάνει διαδικασίες εξπρές για να "τρέξουν" μεγάλα projects, τιτλοποίηση δικαιωμάτων του Δημοσίου και δημιουργία αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμα και μικτές εταιρίες αξιοποίησης real estate.

Αιχμή του δόρατος επιχειρείται να αναδειχθεί το Ελληνικό. Απανωτές θα είναι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες οι συσκέψεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με υπουργούς, δημάρχους και τον αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο, για το σχέδιο για εκμετάλλευση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οι ανακοινώσεις αναμένονται ακόμα και μέσα στον Μάρτιο από τον πρωθυπουργό, ενώ το τελικό σχέδιο θα μπει σε διαβούλευση.

Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν μέρος από τα ανταλλάγματα, για τις διευκολύνσεις που ζητά και θα λάβει η Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να ξεκαθαρίσει στους ευρωπαίους εταίρους ποια είναι η νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει για 50 δισ., αλλά και τα νέα μέτρα λιτότητας της περιόδου 2012-14.

Την Τρίτη το μεσημέρι , πριν καλά-καλά επιστρέψει από τις Βρυξέλες, ο υπουργός Οικονομικών διοργανώνει και ημερίδα για τις προσαρμογές που απαιτούνται μεσοπρόθεσμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία…

Στο Εθνικό Ταμείο η αξιοποίηση ακινήτων

«Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο Ακινήτων» ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κάνει λόγο για ένα «γενναίο» πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με συμβάσεις παραχώρησης, δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου, τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων και πωλήσεις εισηγμένων που θα κριθούν από τις αποτιμήσεις και όχι από τις αντιδράσεις.

Προαναγγέλλει περικοπές σε επιδόματα που διανέμονται χωρίς κριτήρια και επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων. Αποκλείει, επίσης, επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς και αύξηση του ΦΠΑ.

Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι: «Η διασφάλιση 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, εφόσον επιτευχθεί έως το 2015 θα σημαίνει μία μείωση του δημοσίου χρέους περίπου 20% του ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται τεράστια ανακούφιση σε τόκους και χρεολύσια».

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, ιστορική την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. «Ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και δύσκολης διαπραγμάτευσης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Στην «προκρούστεια κλίνη» θέτει η κυβέρνηση τις 980 φοροαπαλλαγές και τους εκατοντάδες φόρους υπέρ τρίτων. Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι θα εξεταστεί η σκοπιμότητα όλων των φόρων υπέρ τρίτων και ανοίγει παράθυρο για κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών.

Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι δεν θα επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά και δεν θα υπάρξει νέα αύξηση του ΦΠΑ. Για τα κοινωνικά επιδόματα προαναγγέλλει αύξηση ορισμένων, αλλά και περικοπές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

«Η προσπάθεια στο μέτωπο των εσόδων είναι προτεραιότητα για το 2011, έτος κατά το οποίο ενεργοποιείται το σύνολο σχεδόν των αλλαγών που έχουμε θεσπίσει στη φορολογία» υποστηρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Για την υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι είναι διαχειρίσιμη και οι στόχοι του 2011 θα επιτευχθούν όση προσπάθεια και αν χρειαστεί να καταβληθεί.

«Με κάθε στοιχείο που είναι διαθέσιμο από τη διεθνή εμπειρία, καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει τόσο ριζικές αλλαγές στο φορολογικό της σύστημα σε λιγότερο από δύο χρόνια και εμείς ήδη μετράμε αλλαγές που υλοποιούνται. Άρα βρισκόμαστε εντός του πλάνου και των στόχων μας» τονίζει.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου