ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόλλησαν» οι 120 δόσεις. Θολό τοπίο για «κόκκινα» δάνεια

κόλλησαν-οι-120-δόσεις-θολό-τοπίο-για-645485

Προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο γύρω από το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα καταβάλουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των τεχνοκρατών των δανειστών στη σημερινή, τελευταία, συνάντησή τους στην Αθήνα για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Το ραντεβού των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για τις 10.00 το πρωί και μετά την ολοκλήρωσή του οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα εκδώσουν μια σύντομη ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αναμένεται να αποπνέει αισιοδοξία για την πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα τον Μάρτιο, σπρώχνοντας κάτω από το χαλί τις εκκρεμότητες, προκειμένου να διευκολυνθεί η σχεδιαζόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ομόλογο.

Παρά τις τριήμερες επαφές που προηγήθηκαν, τα ανοιχτά ζητήματα δεν μειώθηκαν, τα σχέδια της κυβέρνησης για ρύθμιση 120 δόσεων προς την εφορία προσέκρουσαν στις ενστάσεις των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών και δεν κάμφθηκε η ανησυχία των εκπροσώπων των θεσμών σχετικά με:

1. Το κρίσιμο θέμα των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Οι τεχνοκράτες των πιστωτών ρώτησαν επισταμένως εάν συνεχίζεται η βροχή πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους και τους επιδικάζουν αναδρομικά ακόμα και για την περίοδο πριν από το 2015, μολονότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έθεσε ως διαχωριστική γραμμή τον Ιούνιο του 2015. Επίσης, ήταν έκδηλη η αγωνία των Ευρωπαίων για την απόφαση του ΣτΕ περί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει δηλώσει ότι το «κόστος των κρατήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 από το ΣτΕ ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ το έτος», ενώ, σε περίπτωση που το Δημόσιο κριθεί ότι πρέπει να δώσει αναδρομικά για περικοπές συντάξεων και κατάργηση των Δώρων στο Δημόσιο, εκτιμήσεις ανεβάζουν τον συνολικό λογαριασμό πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, ακόμα και έως τα 17 δισ. ευρώ.

2. Την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους δεν αντιμετωπίζεται θετικά από τους δανειστές, ενώ για τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ συναινούν μεν στην αύξησή του, αλλά θεωρούν ότι αυτή δεν πρέπει να ξεπεράσει το 7,5%-8%. Η κυβέρνηση έχει δείξει διάθεση να φθάσει ακόμα και το 10%, ενώ χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε ότι «τα ίδια έλεγαν οι θεσμοί και στην Πορτογαλία, αλλά οι Πορτογάλοι προχώρησαν και είχαν δίκιο». Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές θα περιοριστούν σε συστάσεις για το θέμα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση άλλαξε ρότα και αποφάσισε να υποβάλει προς έγκριση στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) τόσο το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 20 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση, στα πρότυπα της λύσης που εφαρμόστηκε στην Ιταλία, όσο και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που αξιοποιεί τον αναβαλλόμενο φόρο και βασίζεται στη δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέχρι και κατά 43 δισ. ευρώ περίπου. Αναφορικά με το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, τα νέα όρια που θα κρίνουν την ένταξη των δανειοληπτών στην ομπρέλα προστασίας παραμένουν υπό συζήτηση, με αποτέλεσμα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος να αφήσει εκ νέου χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης του νόμου Κατσέλη.

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε χθες ότι η ρύθμιση οφειλώνπρος ταμεία θα νομοθετηθεί τον Φεβρουάριο και θα ισχύσει από τον Μάρτιο, αλλά η νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητική πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις ανέφερε χθες: «Εάν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα τη συζητήσουμε μαζί τους».

Άλλη μια σημαντική για τους δανειστές εκκρεμότητα είναι η επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι δανειστές θα παρακολουθούν επίσης εξ αποστάσεως την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στο Ελληνικό και στην Εγνατία Οδό.

Όπως παραδέχθηκε η ίδια πηγή, «θα υπάρξει ενόχληση, εάν δεν ολοκληρωθούν οι 16 δεσμεύσεις». Η κυβέρνηση καλείται να πατήσει γκάζι και να προχωρήσει στη διευθέτησή τους έως τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, να μην περιλαμβάνει «κόκκινες κάρτες».

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου