ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με χρονοδιάγραμμα το «πωλητήριο»

με-χρονοδιάγραμμα-το-πωλητήριο-449364

Ενα νέο χρονοδιάγραμμα που θα αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρόκειται – όπως όλα δείχνουν -  να επιβάλει στους υπουργούς ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Θα ζητήσει, συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα να τηρείται σχολαστικά από τους υπουργούς και θα ελέγχεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη, από το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από τους υπουργούς τις εισηγήσεις τους, για τα περιουσιακά στοιχεία που έχει κάθε υπουργείο. Ζήτησε ακόμη ιεραρχήσεις στον τομέα ευθύνης, αλλά και πόσο ρεαλιστικά θα είναι αυτά τα χρονοδιάγραμμα, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος προκειμένου να αρχίσει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ειδικά για το κυβερνητικό εγχείρημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την εξεύρεση των 50 δισ. ευρώ, προετοιμάζεται με γοργό ρυθμό η νομοθετική ρύθμιση για τον «νόμο επιφανείας» από τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, που θα βοηθήσει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και στις επενδύσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει γρήγορα (αλλά και με διαφάνεια) η αξιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας και κυρίως να γίνει εφικτός ο στόχος των 50 δισ. ευρώ έχει απασχολήσει πολλά μέλη της κυβέρνησης ενώ ήδη έχουν ειπωθεί ορισμένες προτάσεις. Μία πρόταση είναι να δημιουργηθεί μία εταιρία στα πρότυπα του «Αθήνα 2004», που θα αναλάβει την γρήγορη αξιοποίηση υπερνικώντας τα δύσκολα γραφειοκρατικά προβλήματα που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν στην πορεία. Μία άλλη, αφορά τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου που θα έχει την ευθύνη για την καταγραφή και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, πρόταση η οποία είχε κατατεθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν είχε προχωρήσει. Πιθανότερη ωστόσο λύση παραμένει η επιβολή χρονοδιαγραμμάτων από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς.

 
Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις αξιοποιούνται στο μέτρο του δυνατού από τη στιγμή που το Δημόσιο ανέθεσε την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων, αλλά η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» δεν είναι ιδιοκτήτης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Παναγιώτου μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα 99,5".

Όπως εξήγησε «έχουμε δύο κατηγορίες ακινήτων. Είναι συνολικά 24 κτίρια, 16 εγκαταστάσεις. Υπάρχουν οι αμιγώς αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν άλλη αξιοποίηση από την πιο εντατική χρήση τους, που είναι εφικτή και δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή για την οποία έχουν κατασκευαστεί και είναι 12 συνολικά. Άλλα 12 είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα». Πρόσθεσε ότι ειδικά για τα περιφερειακά στάδια στο Ηράκλειο, την Πάτρα και το Βόλο γίνεται εντατική αξιοποίηση.

Όπως υπογράμμισε, για τα εμπορικά ακίνητα, έγιναν έξι διαγωνισμοί. «Κατακυρώθηκαν σε ισάριθμους επενδυτές, οι οποίοι άρχισαν να καταβάλλουν τα μισθώματά τους, η εταιρεία εισέπραττε τα μισθώματα τα πρώτα δύο περίπου χρόνια, αλλά μετά, όταν δεν αδειοδοτούνταν τα επενδυτικά τους σχέδια και ταυτόχρονα εμπλέκονταν σε ενστάσεις τρίτων στο ΣτΕ, οι άνθρωποι αυτοί περιήλθαν σε απόγνωση και σταμάτησαν να πληρώνουν τα μισθώματα», τόνισε και πρόσθεσε:

«Για τα ακίνητα με τους διαγωνισμούς, για δύο ολοκληρώθηκε η διαδικασία: το Golden Hall στο Μαρούσι και το Θέατρο Badminton στο Γουδή. Τα άλλα τέσσερα είναι αυτά που βλέπει ο κόσμος εγκαταλειμμένα: το Γαλάτσι, το Beach Volley στο Φάληρο, το Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Άγιο Κοσμά (εκεί λειτουργεί η μαρίνα, αλλά δεν προχώρησε η αξιοποίηση της γης), και το Canoe-Kayak στο Ελληνικό. Δεν έκαναν αυτό που έπρεπε οι άλλοι φορείς του Δημοσίου για να ολοκληρωθούν οι άδειες των επενδύσεων».

Επισήμανε ότι γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για «να δούμε αν μπορούμε να "σώσουμε" αυτές τις συμβάσεις».

«Επιθυμία μας είναι να προχωρήσουν οι επενδυτικές λύσεις. Χρειαζόμαστε όμως την επίσπευση των διαδικασιών των φορέων του Δημοσίου γι’ αυτό», κατέληξε.


 

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου