ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτωπα για αύξηση κατώτατου μισθού, 120 δόσεις, α΄κατοικία

τα-μέτωπα-για-αύξηση-κατώτατου-μισθού-1-654731

Σαφείς ενδείξεις ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν θα είναι… περίπατος, προέκυψαν από τη χθεσινή επίσκεψη και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Πίσω από τα συγχαρητήρια και τις θετικές δηλώσεις, κρύβονται προτροπές και παραινέσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, επίδειξη μετριοπάθειας στα κοινωνικά μέτρα στήριξης αλλά και προώθηση των συμφωνηθέντων ειδικά στο «μέτωπο» των κόκκινων δανείων αλλά και των αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση κατεβαίνει στη διαπραγμάτευση με μαξιμαλιστικούς στόχους. Την επόμενη Πέμπτη αναμένεται η άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών. Εκεί, η κυβέρνηση θα ζητήσει όριο προστασίας 120.000 ευρώ για την κύρια κατοικία, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% αλλά και μια γενναία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία η οποία μάλιστα δεν θα έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα επιτρέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε έως και 120 δόσεις.

Με τον πήχη να μπαίνει ψηλά και με δεδομένο ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταγράψει καθυστερήσεις σε πολλά από τα «μέτωπα» της αξιολόγησης –πωλήσεις λιγνίτη, Ελληνικό, αποκρατικοποιήσεις κλπ- αλλά με τις αμφιβολίες σχετικά με το αν θα υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 2019 να μεγαλώνουν, μένει να φανεί στην πράξη αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να πείσει τους δανειστές για την αναγκαιότητα να προχωρήσουν τα «καλά μέτρα» που θέλει να περάσει.

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς είναι έτοιμη:

1. Η πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό από 5-10% στηρίζεται στο τεχνοκρατικό εύρημα ότι από το 1995 μέχρι σήμερα, η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί κατά 7% ενώ η αγοραστική δύναμη του μισθού έχει μειωθεί κατά 4%. Άρα, μια αύξηση έως και 10%, ουσιαστικά μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει η άποψη των Ευρωπαίων ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι συγκρατημένη για να μην θιγεί η προσπάθεια μείωσης της ανεργίας και αύξησης της παραγωγικότητας.

2. Το επιχείρημα για μια γενναία και «ανοιχτή» ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών –η οποία μάλιστα ειδικά σε ότι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία θα συνδυαστεί και με επανυπολογισμό που σημαίνει κούρεμα- είναι ότι θα μπορέσουν χιλιάδες άνθρωποι και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και να ανακτήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

3. Το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρχει όριο προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, εδράζεται στο ότι η λαΪκή κατοικία πρέπει να παραμείνει υπό προστασία αλλά και στο ότι με αυτό το όριο, δεν θα παραμείνουν πολλά κόκκινα δάνεια υπό την «προστασία» του νόμου Κατσέλη.

Η κυβέρνηση, έχει πρακτικά χρονικό περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου για να υλοποιήσει όλα τα συμφωνηθέντα καθώς η έκθεση των θεσμών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ANFAs και των SMPs θα πρέπει να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου