ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν δίνουν ρευστό οι Τράπεζες

δεν-δίνουν-ρευστό-οι-τράπεζες-450309

 

«Σκοτσέζικο ντουζ» επιφυλάσσουν τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες. Από τη μια περιλαμβάνεται αυστηρό σενάριο για τη ρευστότητα, ενώ από την άλλη πλευρά περιλαμβάνεται haircut μόνο στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και όχι στα υπόλοιπα που τοποθετούν οι τράπεζες τα κρατικά ομόλογα.

Το αυστηρό σενάριο στο σκέλος της ρευστότητας προβλέπεται ανάμεσα στα ακραία σενάρια προσομοίωσης των ευρωπαϊκών stress test των 88 πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ιδιαίτερα σκληρό, είναι για τις τράπεζες χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, όπως προκύπτει από πληροφορίες από στελέχη που συμμετείχαν στις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, μεταξύ των τραπεζών και της νεοσύστατης αρχής που διενεργεί τα τεστ κοπώσεως, της «European Banking Authority» (ΕΒΑ).

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες μέρες οι περισσότερες ελληνικές Τράπεζες, αναμένοντας τους ελέγχους, έκλεισαν τελείως τους κρουνούς της ρευστότητας, βρίσκοντας τρόπους για να καθυστερήσουν την εκταμίευση σημαντικών ποσών, όποτε αυτά ζητούνται. Επιχειρηματίες ήδη διατυπώνουν παράπονα τις τελευταίες μέρες, ότι η συγκεκριμένη τακτική από πλευράς Τραπεζών, δημιουργεί προβλήματα στη δική τους ρευστότητα.

Σενάρια

Τα στελέχη της ΕΒΑ, ενημέρωσαν τους τραπεζίτες ότι ένα από τα σενάρια προσομοίωσης προβλέπει αυξημένο κόστος για νέες ανάγκες ρευστότητας, ενώ το τεστ αντοχής διατηρεί την υπόθεση της άντλησης φτηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, για την άντληση νέας ρευστότητας -δηλαδή, εκτός από τα κεφάλαια που αντλούν οι τράπεζες από την ΕΚΤ- η ΕΒΑ αναφέρει ότι το σενάριο προβλέπει 2,7% αυξημένο κόστος πάνω από εκείνο του Δημοσίου. Με αυτά τα δεδομένα, για τις ελληνικές τράπεζες το επιτόκιο ανέρχεται στο 12%. Ωστόσο, στο ίδιο σενάριο, διατηρεί τη φτηνή άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επιτόκιο 1%. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, η Eurobank περίπου 20 δισ. ευρώ από την ίδια πηγή, η Alpha Bank περίπου 14 δισ. ευρώ, η Πειραιώς περίπου 14 δισ. ευρώ, η ΑΤΕbank περίπου 8 δισ. ευρώ και περίπου 2,5 δισ. ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ωστόσο η ΕΒΑ δεν εισάγει κούρεμα (haircut) σε όλα τα χαρτοφυλάκια που τοποθετούν οι τράπεζες τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν, παρά μόνο στο εμπορικό. Επομένως, στο σκέλος της ενσωμάτωσης των κινδύνων του Δημοσίου στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, η ΕΒΑ, ακολουθεί ακριβώς την ίδια μεθοδολογία με των προηγούμενων stress test, του Ιουλίου 2010. Αυτό, εξυπηρετεί και τις τράπεζες που έχουν έδρες σε χώρες του ευρωπαϊκού βορά, καθώς και εκείνες που κατέχουν σημαντικό κομμάτι από τα δημόσια χρέη των χωρών του νότου οι οποίες ενέχουν περισσότερους κινδύνους σύμφωνα με τις αγορές, λένε εγχώριοι τραπεζικοί αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, το σενάριο που αφορά στο σκέλος της ρευστότητας, ενδεχομένως να πλήξει τις τράπεζες που το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους «ανήκει» σε χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, λένε οι ίδιοι. Η πρόθεση της άσκησης πίεσης από τους επικεφαλής της Ευρώπης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε φάση προσαρμογής, είναι σαφής εξηγούν εγχώριοι αναλυτές. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρει τις προθέσεις της ΕΒΑ για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας και την αλλαγή της βαθμολογικής βάσης, που θα καθορίζει ποια τράπεζα τα πέρασε και ποια όχι.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει, ότι η ΕΒΑ διαπραγματεύεται να μειώσει στο 5% (από 6% προηγουμένως) τη βαθμολογική βάση της κεφαλαιακής επάρκειας (core Tier I), που πρέπει να διαθέτει μία τράπεζα για να περάσει τα ευρωπαϊκά stress test, εξαιρώντας ωστόσο τα υβριδικά κεφάλαια και τις προνομιούχες μετοχές, εξετάζει ο νεοσύστατος θεσμός «European Banking Auth-ority», που διενεργεί τα τρέχοντα τεστ κοπώσεως 88 ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε την προηγούμενη Τετάρτη, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που λαμβάνουν μέρος στις συζητήσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου