ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα στοιχεία δείχνουν την αστοχία

τα-στοιχεία-δείχνουν-την-αστοχία-450667

Στο 1,028 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους, από 944 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 9,2% σε 7,943 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 8,808 δισ. ευρώ.

Η «μαύρη τρύπα» στο μέτωπο των εσόδων ανήλθε στα 865 εκατ. ευρώ και διπλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η μείωση οφείλεται, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. ευρώ και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%. Ο ετήσιος στόχος είναι η αύξηση των δαπανών να μην ξεπεράσει το 6,6%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση 351 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,3%.

Οι δαπάνες παραμένουν χαμηλότερες κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Τα έσοδα, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης για το σύνολο του 2011 είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ, από 9,4% πέρυσι. Ο ετήσιος στόχος για την αύξηση των καθαρών εσόδων είναι 8,6%.

 

Εξηγήσεις θέλει η Ν.Δ.

Eπίθεση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας το για «εικόνα διάλυσης».

Με αφορμή την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στο πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, αφήνοντας υπονοούμενα ότι συνδέεται με την παραίτηση Γεωργακόπουλου.

«Θέλουν να κρύψουν κάτι έστω και για μερικά 24ωρα;» διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως στην κυβέρνηση «έχουν χάσει τη μπάλα» και ο υπουργός Γιώργος Παπακωσταντίνου δεν μπορεί να ελέγξει το υπουργείο του.

Με αφορμή δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στο οποίο αναφέρεται ότι δύο ακόμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποχωρούν από τις θέσεις τους, ο κ. Μιχελάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να δηλώσει αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες.

Σχετικά με δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι «αργά κατάλαβε πως το μνημόνιο που ψήφισε δεν ήταν λύση. Τώρα θα καταλάβει ότι ο καιροσκοπισμός δεν είναι αρετή».

Επανέλαβε δε ότι «αυτοί που δεν θέλουν αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, με Σαμαρά πρωθυπουργό, ή όσοι αναζητούν αφύσικες συμμαχίες δεν μας απασχολούν. Λογαριάζουν χωρίς την κοινωνία.» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου