ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υιοθετήθηκε το «Σύμφωνο για το Ευρώ»

υιοθετήθηκε-το-σύμφωνο-για-το-ευρώ-450691

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης συμφώνησαν στο "Σύμφωνο για το ευρώ", με άξονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της επιτυχημένης εποπτείας στον τομέα των δημοσίων δαπανών και του μετριασμού των μισθών, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας, που είχε στη διάθεσή του το Γερμανικό πρακτορείο, γινόταν λόγος για μία συναίνεση αναφορικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της απασχόλησης και τη συρρίκνωση των κρατικών χρεών στα όρια της 17μελούς ευρωζώνης. Πρόκειται για σχέδιο συμφωνίας που προωθούσε η Γερμανία, με γαλλική υποστήριξη.

Πάντως αποσαφηνιζόταν με το σχέδιο ότι η κάθε εθνική κυβέρνηση είναι αρμόδια για να υιοθετήσει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ενώ προβλέπονται με αυτό "τακτικές συναντήσεις-διαβουλεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών" της 17μελούς ευρωζώνης.

Σύμφωνα με σχέδιο τελικών συμπερασμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το Σύμφωνο θέτει συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι «17» δεσμεύονται ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στον φορολογικό, τον μισθολογικό και τον συνταξιοδοτικό.

«Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμφωνούν, σε ανώτατο επίπεδο , σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιτευχθούν σε διάστημα 12 μηνών. Η επιλογή των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο θα αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων», αναφέρεται στο σχέδιο του «Συμφώνου για το Ευρώ».

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι αυτές οι δράσεις θα αποτυπώνονται στα Εθνικά Προγράμματα Σταθεροποίησης και Μεταρρυθμίσεων, τα οποία τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν ετησίως προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Eurogroup, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ειδικότερα, το Σύμφωνο, εμμέσως πλην σαφώς, ζητεί συγκράτηση των μισθών, καθώς υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει «να διασφαλίζουν ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στο δημόσιο τομέα στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα».

Επιπλέον, τονίζει ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα. «Οι μονάδες του μισθολογικού κόστους θα ελέγχονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο» και θα συγκρίνονται με αυτές που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη, αναφέρει το Σύμφωνο. Αυτό θα ισχύει ανά οικονομικό τομέα (βιομηχανία και υπηρεσίες).

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα προωθούν την «ευελιξία με ασφάλεια» (flexicurity) στην αγορά εργασίας, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και τη δια βίου μάθηση. Επίσης, ενθαρρύνονται φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.

Εξάλλου, στο Σύμφωνο επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και των συστημάτων υγείας και πρόνοιας.

Σημειώνεται, ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε αυτό τον τομέα θα μπορούν να εξαρτηθούν από τη δημογραφική κατάσταση κάθε χώρας. Δηλαδή το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι συνάρτηση του προσδόκιμου ζωής που ισχύει σε κάθε χώρα

Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, οι χώρες καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα βάλουν «φρένο στο χρέος» και υποχρεώνονται να λάβουν μέτρα όταν το χρέος ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Τέλος, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των φορολογικών πολιτικών. «Η διαμόρφωση μιας κοινής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε τη συνοχή των εθνικών φορολογικών συστημάτων, σεβόμενοι τις εθνικές στρατηγικές φορολόγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μέσω Twitter!

"Έχουμε συμφωνία για το Σύμφωνο του ευρώ, αλλά συζητούμε ακόμη τις λεπτομέρειες του πακέτου», ανήγγειλε ο Βαμ Ρομπέι από την ιστοσελίδα του στο Twitter, στις 21:42 ώρα Ελλάδας.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ε.Ε., είχε προχωρήσει σε μια πιο… κατηγορηματική ανάρτηση αναφέροντας ότι «καταλήξαμε στο Σύμφωνο του Ευρώ», αλλά στη συνέχεια τη διέγραψε.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας, που είχε στη διάθεσή του το Γερμανικό πρακτορείο, γινόταν λόγος για μία συναίνεση αναφορικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της απασχόλησης και τη συρρίκνωση των κρατικών χρεών στα όρια της 17μελούς ευρωζώνης.

Πρόκειται για σχέδιο συμφωνίας που προωθούσε η Γερμανία, με γαλλική υποστήριξη και το οποίο προέβλεπε τη θέσπιση συγκεκριμένων στόχων ανά χώρα, οι οποίοι θα εξετάζονται σε διάστημα 12 μηνών.

Στη Σύνοδο υπήρξε συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για τον μηχανισμό στήριξης, για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και τη μείωση των επιτοκίων για τη χώρα μας και την Ιρλανδία θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

Η Σύνοδος δεν κατέληξε σε αποφάσεις γύρω από τον μηχανισμό στήριξης, όπως ξεκαθάρισαν αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης την Πέμπτη.

«Νομίζω ότι οι αγορές έχουν ήδη καταλάβει πως δεν πρόκειται να υπάρχουν ιδιαίτερες αποφάσεις», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Όττο Φρίκε, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ.

Mία συμβιβαστική λύση πρόκειται να προκύψει στην Σύνοδο Κορυφής (της ΕΕ) στις 24-25 Μαρτίου, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, η Μέρκελ επιμένει να αποτελεί την έσχατη λύση για τα υπερχρεωμένα κράτη, ενώ δεν εξετάζονται μέτρα παρέμβασής του στην αγορά ομολόγων, καθώς η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την αγορά ομολόγων από το μηχανισμό διάσωσης στη δευτερογενή αγορά.

Φερέγγυα η Ελλάδα

Αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να δώσουν μια συνολική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους, την οποία και «θα λάβουν σοβαρά υπόψη» οι διεθνείς χρηματαγορές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο.

«Νομίζω ότι σήμερα θα πρέπει να καταλήξουμε ομόφωνα στις βασικές πολιτικές αρχές του συμφώνου για το ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να διαμορφωθούν κάποιες κατευθύνσεις για τη μορφή που θα λάβει η συνολική διευθέτηση στο τέλος του μήνα και θα συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και των μηχανισμών στήριξης, του ισχύοντος και του μόνιμου», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητείται η φερεγγυότητα της Ελλάδας, καθώς η χώρα έχει εξασφαλισμένη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει», σημείωσε.

«Εδώ και τώρα ισχυρές αποφάσεις»

H Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα ληφθούν σήμερα για την οικονομική κρίση στην Eυρωζώνη και την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι και στα δύο μέτωπα η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι δυνατόν.

«Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της έχοντας λάβει επώδυνα μέτρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η οικονομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «τώρα χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να καθησυχαστούν οι αγορές».

Για την κατάσταση στη βόρειο Αφρική, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα υπήρξε δραστήρια στις ανθρωπιστικές προσπάθειες για τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτών από τη Λιβύη επισημαίνοντας ότι και σήμερα είχαμε μια επιτυχή συνεργασία με την Ολλανδία για τον επαναπατρισμό τριών Ολλανδών πολιτών.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να λάβει ισχυρές ιστορικές αποφάσεις τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και για τη Βόρειο Αφρική και ειδικότερα για τη Λιβύη, κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την κατάσταση στη βόρεια Αφρική, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα σταθερότητας για την Ευρώπη, αλλά αυτό σημαίνει ότι και η απόφασή μας σήμερα το απόγευμα, οι αποφάσεις μας για την Ευρωζώνη, είναι πολύ σημαντικές, για να σταθεροποιήσουμε ολόκληρη την Ευρωζώνη, μαζί βεβαίως και την Ελλάδα. Και αυτή τη μάχη θα δώσουμε τώρα».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου