ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μουδιασμένο το κλίμα

μουδιασμένο-το-κλίμα-451000

Σε μουδιασμένο κλίμα και χωρίς να εξασφαλίζει κάτι απτό και συγκεκριμένο για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Παρασκευής θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, χωρίς τίποτα να θεωρείται δεδομένο και εξασφαλισμένο.

Ενδεικτικό είναι ότι αυτό τόνισε και ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα είναι δύσκολη και σκληρή» είπε αρκούμενος να προσθέσει ότι με τη Γαλλία έχουμε κοινή προσέγγιση σε πολλά ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη σύνοδο κορυφής και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον λαό της για τη μέχρι τώρα στήριξή τους. Οι σκληρές προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται στη Γαλλία, είπε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμη και «ελπίζουμε να αποδειχτεί και ωφέλιμη» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε παρέμβασή του.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής καλείται να αποφασίσει για δύσκολα και πρωτόγνωρα ζητήματα για την Ευρωζώνη και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα ληφθούν τελικά αποφάσεις. Η Ελλάδα επιμένει σε λύση-πακέτο και θα το επιδιώξει πάση θυσία τόνισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια για θεωρητικές αποφάσεις».

«Η χρεοκοπία δεν είναι στην ατζέντα»

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι αποφασιστικής σημασίας, ώστε να επιτύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς της στόχους.

«Η Ευρώπη οφείλει με σαφήνεια να θέσει κανόνες έναντι των οίκων αξιολόγησης» σημειώνει σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι αποτελεί «ισχυρή ένδειξη ώστε η Ευρώπη να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, για να καθησυχάσει τις αγορές και να αποδείξει σε αυτές ότι γίνεται ορθή διαχείριση του χρέους εντός της Ε.Ε. και των κρατών-μελών».

Εν όψει των Συνόδων Κορυφής και της διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Παπανδρέου τονίζει: «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αποτυχία. Οφείλουμε να πάρουμε θαρραλέα μέτρα, ικανά να θέσουν τέλος σε αυτό τον κύκλο αστάθειας. Οι χρηματαγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι μία τέτοιου είδους αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναφορά της κρίσης».

Δηλώνει πάντως αισιόδοξος και τονίζει ότι «διαθέτουμε την πολιτική βούληση και τα τεχνικά εργαλεία, ώστε να βρούμε μια βιώσιμη λύση».

Παράλληλα, καλεί την Ευρώπη «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, δηλαδή να καταστήσει πιο ευέλικτο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξετάσει την ιδέα των ευρωομολόγων και του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».

Ως προς τα ενδεχόμενα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει: «η αναδιάρθρωση θα γινόταν εις βάρος της αξιοπιστίας της χώρας μας και της υγείας του εθνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε μεγάλο αριθμό άλλων ευρωπαϊκών κρατών».

Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει πως η Ελλάδα έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων και συμπληρώνει πως «εάν οι αγορές δεν ανταποκριθούν θετικά στις προσπάθειές μας, το βάρος για τον ελληνικό λαό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η ΕΕ οφείλει να λάβει αποφάσεις, για να στηρίξει τις προσπάθειες των Ελλήνων και να σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη».

Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ανταπόκριση από την Ευρώπη στην ελληνική προσπάθεια επανεξέτασης των όρων σχολιάζεται από τον πρωθυπουργό με την επισήμανση: «δεν θα ήταν πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη. Οι αγορές θα αντιδρούσαν άμεσα. Οι δύο Σύνοδοι Κορυφής του Μαρτίου αποτελούν μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για την Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει τις αγορές».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου