ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Τα νέα ποσά που θα διεκδικήσουν 100.000 συνταξιούχοι. Τι πρέπει να κάνουν

αναδρομικά-τα-νέα-ποσά-που-θα-διεκδική-677421

Δεύτερος γύρος αναδρομικώνμε επιστροφές για άλλα 2,5 χρόνια, ήτοι από Αύγουστο 2016 έως και Δεκέμβριο 2018, ξεκινά για 100.000 απόστρατους.

Τα ποσά που τους οφείλονται για αυτό το διάστημα φτάνουν έως και 2.500 ευρώ και απορρέουν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους επέστρεψε ένα εφάπαξ επίδομα για να καλύψει το υπόλοιπο 50% των μειώσεων που είχαν από τον Αύγουστο του 2012, πλην όμως δεν εφάρμοσε τη «συνταγή» του προηγούμενου νόμου 4307 του 2014, με τον οποίο είχε επιστραφεί η πρώτη δόση των περικοπών, αλλά από το 2014 και μετά είχαν και την προβλεπόμενη μηνιαία αύξηση στη σύνταξη.

Η αναπροσαρμογή συντάξεωνπου είχε γίνει τότε στις αποδοχές τους ακολούθησε την αύξηση που πήραν οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών και καθόρισε νέο, μεγαλύτερο ποσό καταβαλλόμενης σύνταξης.

Τώρα, με το νόμο 4575/2018 τους επιστράφηκε μεν το υπόλοιπο των μισθολογικών μειώσεων του Αυγούστου του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, πλην όμως τα αναδρομικά σταμάτησαν στον Ιούλιο του 2016 και, το κυριότερο, οι συντάξεις τους παρέμειναν ίδιες χωρίς να τους πιστωθεί η αύξηση των αναδρομικών στη μηνιαία τους σύνταξη, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Οι απόστρατοι, όπως καταγγέλλουν μέσα από τις Ενώσεις τους, πήραν αναδρομικά για μικρότερο διάστημα, ενώ περίμεναν μέχρι Δεκέμβριο 2018 και επιπρόσθετα τους έκοψαν το ποσό που θα έπρεπε να είχαν στη μηνιαία τους σύνταξη μετά την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο νέος γύρος διεκδικήσεων για χρωστούμενα αναδρομικά 2,5 ετών, δηλαδή από Αύγουστο 2016 έως Δεκέμβριο 2018, έχει ξεκινήσει και το πιο καθοριστικό σημείο για τις νέες επιστροφές που οφείλονται στους απόστρατους είναι τα ενημερωτικά σημειώματα που θα λάβουν μετά τις 15 Ιανουαρίου, καθώς σε αυτά θα πρέπει υποχρεωτικά να αποτυπώνεται η βάση υπολογισμού των αναδρομικών που πήραν στις 21 Δεκεμβρίου και κυρίως να εμφανίζεται το ποσό της σύνταξης που θα έπρεπε να έχουν μετά την πλήρη αποκατάσταση των αντισυνταγματικών μειώσεων.

Το 2014 οι απόστρατοι πήραν και αύξηση και αναδρομικά, και επίσης βγήκε στον καθένα νέα συνταξιοδοτική πράξη με το αυξημένο ποσό σύνταξης.

Το 2018, η κυβέρνηση έκανε κάτι τελείως διαφορετικό: τους υπολόγισε τα αναδρομικά με βάση τη σύνταξη που θα είχαν αν δεν γίνονταν οι μειώσεις, χωρίς όμως να τους δώσει και την αύξηση που δικαιούνται πέρα των αναδρομικών.

Για να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα αναδρομκά 2,5 ετών και κυρίως τη μηνιαία αύξηση στις συντάξεις τους, οι απόστρατοι θα πρέπει να προσφύγουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ήδη εξετάζουν να κάνουν μαζικά οι ενώσεις αποστράτων και τριών όπλων (Στράτου Ξηράς, Αεροπορίας, Ναυτικού) καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ., Π.Σ.).

Παράθυρο διεκδικήσεων αφήνει μάλιστα και η Υπουργική Απόφαση, καθώς στο άρθρο 4 αναφέρει ότι σε περίπτωση απόστρατων που έχουν λαμβάνειν μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, τότε αυτά που πήραν την επιπλέον διαφορά.

Αν για παράδειγμα το Ελεγκτικό Συνέδριο ορίσει αναδρομικά 5.5000 ευρώ και ο συνταξιούχος απόστρατος πήρε 2.500 ευρώ από το επίδομα της κυβέρνησης σημαίνει ότι έχει λαμβάνειν 3.000 ευρώ επιπλέον, ώστε το σύνολο των αναδρομικών να είναι αυτό που έβγαλε το δικαστήριο.

Δείτε στον πίνακα τα ποσά που θα διεκδικήσουν

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου