ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο θα στοιχίσει το τραπέζι των Χριστουγέννων

πόσο-θα-στοιχίσει-το-τραπέζι-των-χριστ-682880

Στα ύψη φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, σχεδόν στα ίδια τα κρέατα

Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το εορταστικό τράπεζι διαπιστώνονται στην αγορά ενώ σε σχέση με πέρυσι οι τιμές γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών ιδιαίτερα της πατάτας έχουν πάρει φωτιά ενώ κοντά στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές κρεάτων και πουλερικών.

Στα πλαίσια της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων 2018, η αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων διενήργησε κατόπιν σχετικής εντολής, έρευνα αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Εν συνεχεία με βάση τις τιμές αυτές, υπολογίζεται το συνολικό κόστος δύο τυπικών εορταστικών καλαθιών: ενός που περιέχει πουλερικά (γαλοπούλα νωπή εγχώρια και εισαγωγής, γαλοπούλα κατεψυγμένη, κοκόρι) και ενός που περιλαμβάνει χοιρινό (χοιρίδιο ολόκληρα εγχώρια και εισαγωγής, χοιρινό μπούτι και σπάλα άνευ οστών). Αναλυτικά, οι ποσότητες και οι συνολικές αξίες κατ’ είδος παρουσιάζονται στους πίνακες 2 και 3.

Γενικά στην αγορά παρατηρείται επάρκεια και ποικιλία ειδών. Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα οι καταναλωτές που θα επιλέξουν τα προϊόντα τους σε τιμές που κυμαίνονται κοντά στο μέσους όρους του πίνακα 1, μπορούν να ωφεληθούν έως και 75 €, ενώ αν επιλέξουν τις φθηνότερες επιλογές (όπως ενδεικτικά κοκόρι, γαλοπούλα κατεψυγμένη, κομμάτια χοιρινού, προσφορές στα λοιπά είδη) το όφελος μπορεί να ξεπεράσει τα 100 €.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε στα ενδεικτικά καλάθια περιλαμβάνονται, τόσο είδη και ποσότητες για την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών, όσο και τα γλυκά αυτά έτοιμα προς κατανάλωση (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και λαμβάνοντας υπόψη παραδοσιακές συνταγές, το όφελος ανέρχεται σε 8,36 € ανά κιλό κουραμπιέδων, μελομακάρονων και βασιλόπιτας, αν αυτά τα γλυκά παρασκευαστούν από το ίδιο το νοικοκυριό.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές στα χοιρινά κρέατα παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 2,04% κατά μέσο όρο, με εξαίρεση τη χοιρινή σπάλα εγχώρια και εισαγόμενη. Ελαφρώς αυξημένη είναι η τιμή της εγχώριας νωπής γαλοπούλας όπως και της κατεψυγμένης, ενώ έχουν πέσει οι τιμές στις γαλοπούλες εισαγωγής.

Αυξήσεις παρουσιάζονται στις τιμές των φρούτων και λαχανικών με αξιοσημείωτη την άνοδο στην τιμή της πατάτας. Τα ζαχαρώδη προϊόντα και οι πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής παρουσιάζουν πτώση.

Οι τιμές βασικών προϊόντων

Ο υπολογισμός του κόστους καλαθιού με πουλερικά

Ο υπολογισμός του κόστους του εορταστικού καλαθιού με χοιρινό

Σύγκριση τιμών με τα περσινά Χριστούγεννα

Πηγή: iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου